17 червня 2011 року в Україні стартував конкурс короткометражних фільмів на ґендерну тематику «Ген Рівності». Мета конкурсу — привернути увагу молоді до проблеми насильства в сім’ях, нерівних прав і можливостей жінок і чоловіків у суспільному та, зокрема, сімейному житті. Організатори — Програма розвитку ООН і Представництво Євросоюзу в Україні за підтримки Державної служби молоді та спорту України. В журі — відомі діячі мистецтва Павло ГУДІМОВ та Євгенія ГАПЧИНСЬКА, режисер Віктор ПРИДУВАЛОВ, співачка ДЖАМАЛА, спортсмен Денис СИЛАНТЬЄВ та інші.
За результатами проведеного серед учасників заходу спеціального тесту на «ген рівності», 90% продемонстрували відсутність гендерних стереотипів, а більше 60% поділяють ідею гендерної рівності та вважають питання важливим для молоді України. Більшість відвідувачів виказали бажання взяти участь у конкурсі.
Виступаючи на презентації, координатор з питань інформування та зв’язків з громадськістю Представництва Європейського Союзу в Україні Бьянка БОЙМЛЕР зауважила, що ґендерна рівність є фундаментальним правом людини і питанням соціальної справедливості, а також важливим фактором розвитку країни, зменшення бідності та запорукою досягнення Цілей Розвитку Тисячоліття.
Під час презентації конкурсу було відзнято перший ролик проекту. Його героями стали самі учасники презентації. Ролик буде розміщено в Інтернеті та соціальних мережах. А поки що учасники готуються покращити свої творчі навички у тематичному літньому таборі, де кіно-професіонали проведуть майстер-класи зі сценарного мистецтва, операторської роботи та основ режисури. Кульмінацією конкурсу стане вересневий фестиваль GenderFіlmFest, де буде показано кращі конкурсні роботи та нагороджено переможців.
Вл. інф.