Під гучний акомпанемент червневих гроз попрощалася Волинь з восьмим музичним фестивалем «Стравінський та Україна». З 10 по 19 червня на різних сценічних майданчиках області звучали мелодії одного з найвідоміших композиторів світу Ігоря Стравінського, чия творчість нерозривно пов’язана з нашим краєм.

Вершиною цього мистецького свята, безумовно, став гала-концерт на колишній садибі маестро в прикордонному з Польщею містечку Устилуг. Майже п’ять годин тривало це музичне дійство. На сцені, на зеленому моріжку перед нею, в затінку двох алей — липової та кленової, які посадив понад сто років тому Ігор Стравінський і які, на диво, добре збереглися, виступали фольклорні колективи, майстри мистецтв України, Росії, Польщі. Окрім того в Устилузі в музеї композитора відбулася демонстрація нових кінофільмів «Винахідник музики Ігор Стравінський» та «Париж Сергія Дягілєва». Провели тут щось і на кшталт наукової міні-конференції. З доповіддю «Петрушка»: до 100-річчя від дня постановки» виступила професор Московської консерваторії, доктор мистецтвознавства Світлана Савенко. Кандидат історичних наук, відома дослідниця життя і творчості композитора Олена Огнєва (Луцьк) розповіла про зв’язки Ігоря Стравінського з Волинню, а доктор філологічних наук Віктор Давидюк (Луцьк) познайомив присутніх з особливостями фольклору Волині.

Що ж, фестиваль «Стравінський і Україна» завершено і можна підбивати його підсумки. Завдяки йому шанувальники музики могли почути і побачити виступ Академічного хору імені Платона Майбороди Національної радіокомпанії України, побувати на концерті професорів Московської консерваторії імені Петра Чайковського Світлани Савенко та Юрія Полубєлова, доцента Львівської національної музичної академії заслуженої артистки України Етелли Чуприк, прийти в Луцький кафедральний костел св. Петра і Павла, де своє мистецтво гри на органі їм продемонстрував відомий музикант з Кракова Єжи Кукла. В Устилузі  перед глядачами окрім численних місцевих виконавців виступали гості з сусідньої Польщі — професори Краківської музичної академії Барбара та Томаш Собанєц. У неділю ж завершив концертну програму фестивалю концерт відомого і шанованого в Європі колективу — Заслуженого академічного симфонічного оркестру Національної радіокомпанії України.

Не можна не відзначити добру організацію фестивалю. В цьому велика заслуга його директора Сергія Єфименка — він, попри мізерний бюджет, постарався, щоб усе відбувалося вчасно і на належному рівні. Водночас дещо дивує байдуже ставлення місцевої влади до цієї цікавої творчої імпрези. Жоден з фестивальних концертів не відвідали перші керівників області та міста. Не з’явилися навіть їх заступники. Прикро, але на закриті фестивалю не було вже традиційного в таких випадках кошика квітів від керівництва краю. Чи можна при такому ставленні волинської влади до творчості відомого композитора розраховувати, що єдиний у світі музей Ігоря Стравінського в Устилузі, розташований у збудованому за проектом самого ж композитора будинку, все-таки набуде свого первісного вигляду чи належно буде відзначено наступного року його 130-річний ювілей?

Одначе, волиняни сподіваються, що і наступний фестиваль «Стравінський і Україна» в 2012 році пройде ще на вищому творчому рівні, ніж той, що завершився в неділю.

Будинок-музей Ігоря Стравінського в Устилузі.

Липова алея, яку понад сто років тому посадив Ігор Стравінський.

Волинська область.

Фото автора.