1 липня Міжнародний благодійний фонд «Фонд Олександра Фельдмана» відкриває у Харкові виставку «Назустріч Країні Вранішнього Сонця: культура та мистецтво доби Мейдзі», на якій будуть представлені кращі зразки художнього литва та металопластики Японії другої половини ХІХ — початку ХХ ст. із зібрання The Feldman Collectіon.

Новий виставковий проект не тільки продовжує традицію Фонду Олександра Фельдмана — знайомити українців з культурним надбанням Японії, а є виявленням співчуття та дружньої підтримки японському народу, який нещодавно потерпів від руйнівного стихійного лиха. Експонуючи вперше розмаїття творів з металу, що репрезентують кращі досягнення мистецтва доби Мейдзі (1868—1912), організатори виставки віддають шану працелюбству, мужності та силі духу японського народу.

В основі експозиції — твори малої пластики з бронзи та срібла, виготовлені у другій половині ХІХ — на початку ХХ ст. То були непрості для Японії часи: кінець самоізоляції країни, реформи, швидкі темпи модернізації суспільства, скасування самурайства і заборона носіння мечів, занепад зброярства та деяких інших видів традиційного ремесла. Однак випробування дали поштовх для самовдосконалення та нового розквіту. Самурайські принципи та цінності стали основою загальнонаціонального виховання. І зараз, попри удари стихії та виклики техногенної епохи, японський народ демонструє світові зразки національного духу, закладені в добу Мейдзі.

Як відзначають фахівці, саме доба Мейдзі стала часом останнього розквіту національного ремісництва. Японські майстри металу в умовах жорсткої конкуренції звернулися до металопластики, їхні роботи з гучним успіхом експонувалися на всесвітніх промислових виставках.

Перлина виставки — бронзова «Мати, що годує немовля» майстра Удагава Кадзуо, відома також як «Японська мадонна». Її варіант, вирізаний з кістки, експонувався на виставці «У затінку сакури» (2008). Тепер харків’яни і гості міста зможуть побачити модель, виготовлену майстром з бронзи спеціально для всесвітньої виставки 1904 року в Сент-Луїсі (США) та згодом експоновану в Лондоні у 1910 році. Чарівна посмішка японської мадонни вже протягом століття приваблює мистецтвознавців, колекціонерів та шанувальників мистецтва.

Глядачі зможуть познайомитися і з творчістю таких відомих майстрів металопластики доби Мейдзі, як Масацуне Кімура, Ічіока Шиун і Такагава Моріцугу. Уперше будуть широко представлені роботи компанії Мія-о, яка наприкінці ХІХ ст. спеціалізувалася на декоративній пластиці для оздоблення європейських інтер’єрів. Вражає не тільки високий рівень майстерності, а й сюжетне розмаїття представлених художніх виробів з металу. Твори малої пластики доповнять витончено декоровані кинджали, цуби, трубки для паління — кісеру.

Виставковий проект передбачає знайомство глядачів і з іншими формами японської культури. У програмі виставки — майстер-класи з різьблення кістки, чайної церемонії, бойових мистецтв, орігамі, каліграфії, приготування суші, вдягання кімоно, кураторські лекції та інші культурні заходи, що сприятимуть формуванню цілісного образу Країни Вранішнього Сонця, розвитку міжкультурного діалогу та реалізації просвітницької функції мистецтва.

Виставка відкриється у приміщенні галереї «АВЕК», що на вулиці Сумській.

Вл. інф.

Харків.