Щоб зменшити навантаження на підприємців, треба розширити поле оподаткування. Про це під час засідання ради Спілки орендарів і підприємців заявив віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко.

Він розповів, що до Податкового кодексу народними депутатами надано 552 поправки, які нині опрацьовуються в Кабміні. Також до цього процесу залучено консалтингову компанію «Ерст енд Янг», яка відпрацьовує податкове законодавство порівняно із законами Бразилії, Польщі, Великобританії, ЮАР, Болгарії. А згодом надасть свої пропозиції. С. Тігіпко переконаний, що ближче до Нового року ще раз повернемося до цього документа.

До митного законодавства теж є багато пропозицій. А з Митною службою майже знайдено компроміс щодо вартості, переліку документів, які потрібні для електронного розмитнення тощо.

Крім того, у вересні обговорюватимуть трудове законодавство. «Криза підказала, що потрібне більш гнучке трудове законодавство, яке дозволяло б швидше оформлювати, особливо на тимчасову роботу, людей. Дискусія буде відкрита. Хочемо, щоб до кінця року Трудовий кодекс прийняли», — зазначив він.

Також восени планують подати на розгляд до парламенту законопроект щодо легалізації зарплат. За словами віце-прем’єр-міністра, документ фактично готовий. Але є певні розбіжності з роботодавцями і профспілками, які треба узгодити.

Щодо пенсійного законодавства, то С. Тігіпко впевнений: пропонуватимуть обмежити максимальні пенсії. «Вже були висновки Конституційного Суду, де сказано: якщо пенсія призначена, то зменшити її не можна. Це ставить під загрозу цей документ, — сказав урядовець. — Я думаю, що парламентарії цю поправку внесуть і ми будемо її розглядати».

Народний депутат Ксенія Ляпіна зазначила, що законопроект про внесення змін у Податковий кодекс і деякі законодавчі акти (щодо врегулювання деяких спірних питань) ніяк не можуть розглянути у другому читанні. «Все, що робиться для покращення умов бізнесу, Мінфін не поспішає погоджувати. А більшість боїться голосувати за пропозиції, які не погоджені з міністерством. Дуже важливо, щоб об’єднання підприємців активно включилося до аналізу пропозицій», — підкреслила вона.

ТОЧКА ЗОРУ

К. Ляпіна: «Щоб легалізувати зарплати, треба знайти стимули. Наприклад, якщо суттєво зменшити нарахування до фонду зарплат, то через чотири-п’ять років збільшиться кількість легальних робочих місць. Тоді надходження зростуть і можна буде відмовлятися від додаткових джерел фінансування Пенсійного фонду. Тобто треба піти на певні тимчасові нестандартні методи. А на це сьогодні не погоджуються міжнародні донори».