Голова депутатської фракції Народної партії у Верховній Раді України Ігор ШАРОВ у депутатських запитах до Прем’єр-міністра України Миколи Азарова звертається до уряду з проханням посилити контроль за проведенням комплексної утилізації не придатних та заборонених для використання хімікатів, а також за утилізацією озброєння, військової техніки та боєприпасів.

Депутатська фракція висловлює стурбованість ситуацією, що склалася, вважаючи, що у результаті накопичення великих обсягів токсичних та небезпечних хімікатів проблема екологічної безпеки в державі набула особливої гостроти та загрожує поглибленням екологічної кризи і загостренням соціально-економічної ситуації.

«Зважаючи на те, що в країні не забезпечується максимально можлива утилізація, своєчасне знешкодження та видалення отрутохімікатів, унаслідок чого прогресує їх накопичення, підвищується небезпечність і зростають техногенні та екологічні ризики, виникає нагальна потреба у підвищенні рівня ефективності державної політики та державного управління у сфері поводження з отрутохімікатами», — йдеться у запиті І. Шарова.

На думку народних депутатів, розв’язання цієї проблеми потребує застосування надзвичайних заходів з боку держави, а саме: впровадження посиленого контролю за проведенням комплексної утилізації не придатних та заборонених для використання хімікатів.

У ще одному запиті депутатська фракція Народної партії висловлює занепокоєння вкрай повільним проведенням робіт, пов’язаних із знешкодженням та утилізацією озброєння, військової техніки, боєприпасів та іншого військового майна.

На думку народних депутатів, ситуація, що склалася в останні роки, не відповідає вимогам національної безпеки держави, серйозно загрожує життю, здоров’ю громадян України, завдає величезної шкоди навколишньому природному середовищу і в цілому знижує обороноздатність держави.

«Незважаючи на низку указів та доручень Президента України, постанов та розпоряджень Кабінету Міністрів України, відомчих та міжвідомчих заходів щодо вжиття належних кроків, зокрема, шляхом концентрації необхідних для цього фінансових і матеріально-технічних ресурсів, виробничого та науково-технічного потенціалу, проблеми комплексної утилізації так і залишаються невирішеними», — стверджує Ігор Шаров.

Парламентарій звертає увагу на те, що нині за річної потреби в утилізації 100—150 тис. тонн озброєння, військової техніки та боєприпасів, а також теоретичної наявності в Україні потужностей, які дозволяють щорічно утилізувати їх до 70 тисяч тонн, фактичний обсяг утилізації у 2010 році становив 25,9 тис. тонн. «Це означає, що для утилізації більше 1,2 млн. тонн надлишкових, не придатних для подальшого використання озброєнь та боєприпасів потрібно більше 50 років, — наголошує Ігор Шаров. — Зважаючи на це, пошук оптимальних шляхів убезпечення України від «боєприпасної загрози» давно має стати завданням для всіх органів державного управління».

Голова депутатської фракції Народної партії звертається до Прем’єр-міністра з проханням вжити невідкладних заходів з метою уникнення загрози катастроф екологічного та техногенного характеру та загрози довкіллю, життю і здоров’ю населення.

За офіційними даними, в Україні підлягають утилізації 1,5 млн. одиниць стрілецької зброї і легких озброєнь (20% загальної кількості), понад 40 тисяч одиниць надлишкових зразків озброєння, військової техніки, близько 1,2 млн. тонн ракет і боєприпасів (70% загального обсягу), понад 16 тис. тонн окислювача рідкого ракетного палива.