Поки у вітчизняному книговидавництві триває криза, українські письменники шукають інші шляхи вираження своєї творчості. Так, учора брати Капранови скликали прес-конференцію не для того, щоб презентувати новий роман, а щоб зварити журналістам справжню юшку. Замість образів, метафор, символів та порівнянь у діло (точніше — у казанок) ішли цибуля, морква, селера, помідори та форель. Новий жанр від братів Капранових — готуючи юшку, переконай гостей у тому, що твоя страва найсмачніша, така собі практична літературна кулінарія.

Тож поки вибагливі читачі чекатимуть від братів Капранових нових творів, розберемося з юшкою. Тим більше що для уражених кризою українців вона все-таки ближча, ніж високе мистецтво. На готування цієї страви журналістів запросили не випадково — цими вихідними вже увосьме стартує найбільший етнофестиваль України «Країна мрій». Учетверте на нього запрошують видавців, щоб вони представили «Літературну країну мрій», на якій відомі письменники уже не для журналістів, а для всіх охочих готуватимуть юшку. Крім того, у суботу брати Капранови разом із реп-кобзарем з Дніпропетровська Максом Паленком презентують нову програму «Тачанка з півдня», а в неділю відбудеться творча зустріч з Оксаною Забужко. Обіцяють не забути й те, що Україна — багатонаціональна держава й література у нас твориться багатьма мовами (а не лише двома, як переконані деякі чиновники). Під час «Країни мрій» відбудеться акція — література етнічних спільнот, де, зокрема, виступлять гагаузка Тудора Арнаут (яка нещодавно не лише переклала частину «Кобзаря» на турецьку мову, а й власним коштом видала переклад), ромка Наталя Вакакута, татарка Таміла Ташева, вірменка Тетяна Демчук.
На готування юшки запросили й творця фестивалю — Олега Скрипку. За його словами, особливістю «Країни мрій» є те, що артисти, яких запрошують до участі, не повторюються, або ж, у рідкісних випадках, виступають вдруге, якщо мають нову програму. Тому й цього разу слухачі побачать і почують десятки нових виконавців та колективів як з України, так і з-за закордону. Цікавинкою фестивалю стане новий партнер — «Українські сезони моди», який протягом двох днів представлятиме різні колекції українських дизайнерів на фольклорну тематику. Крім того, Олег Скрипка пообіцяв, що обов’язково організують уже традиційні для «Країни мрій» кобзарський цех, дитячу галявину, танцювальну сцену та алею майстрів.