Підписання спільної декларації про встановлення і розвиток відносин стратегічного партнерства між Україною та Китайською Народною Республікою відкриває нові перспективи для розвитку взаємин між нашими країнами.
Про це заявив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у понеділок під час зустрічі з Головою Китайської Народної Республіки Ху Цзіньтао (на знімку), повідомляє прес-служба парламенту.
В. Литвин зазначив, що в Україні високо оцінюють досягнутий нашими державами упродовж останнього року рівень взаєморозуміння і довіри, і назвав нинішній візит історичною подією. Глава парламенту висловив щиру подяку китайській Стороні за участь у Міжнародній конференції зі збору коштів на Чорнобильські проекти та в роботі Київського саміту з питань безпечного та інноваційного використання ядерної енергії, що відбулися 19 квітня 2011 року, і за надання можливості реабілітації і оздоровлення українських дітей, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.
Голова Китайської Народної Республіки передав В. Литвину вітання від Голови Постійного Комітету Всекитайських зборів Народних представників пана У Банго і запросив Голову Верховної Ради відвідати Китай з візитом. Від імені китайського народу пан Ху Цзіньтао передав вітання українському народу з нагоди 20-ї річниці незалежності, яка святкуватиметься цього року, і побажав нашій країні досягнення нових успіхів в усіх сферах.
Голова Верховної Ради України підтвердив запрошення Голові Постійного Комітету Всекитайських зборів Народних представників панові У Банго відвідати Україну з офіційним візитом і зазначив, що в Україні очікують на візит Голови Комітету в закордонних справах ВЗНП, керівника парламентської групи дружби «Китай—Україна» пана Лі Чжаосіна.
В. Литвин запевнив, що український парламент розглядатиме як пріоритетні законодавчі рішення щодо домовленостей, досягнутих під час зустрічі Президента України і Голови КНР. Сторони також наголосили на важливості ролі парламентів у подальшій активізації співпраці на регіональному рівні.
* * *
На брифінгу після зустрічі В. Литвин назвав візит Голови Китайської Народної Республіки «історичним», нагадавши, що це другий візит такого високого рівня за часів незалежної України. Серед найважливіших підсумків візиту він відзначив підписання декларації про встановлення і розвиток відносин стратегічного партнерства, яка вже зараз наповнюється конкретним змістом, опрацьовуються механізми для реалізації цього стратегічного партнерства, насамперед в економічній сфері. А також підписання угод про співпрацю у сфері зовнішньої політики, що дадуть змогу реалізувати можливості України і КНР для економічної співпраці, у гуманітарній сфері та активізувати діалог на міжпарламентському рівні. «Це дозволить нам реалізувати ті потенційні можливості, які на сьогодні є і в України, і в Китаю, — сказав він. — Думаю, розрахунок робиться і на стратегічну перспективу».
Характеризуючи законодавчу роботу в Україні, Голова Верховної Ради запропонував провести парламентські слухання щодо організації законодавчої роботи в Україні. «І позитивний, і негативний досвід дозволяє говорити про необхідність осмислення роботи Верховної Ради України та чіткого програмування законотворчої роботи, яка відповідала б загальній потребі країни», — сказав він.
Питання про проведення додаткового пленарного засідання задля ухвалення Пенсійної реформи, за словами В. Литвина, наразі не стоїть, бо ще є вдосталь часу для опрацювання цього документа. Глава парламенту переконаний, що це має бути закон, який би як мінімум нейтрально сприймався у суспільстві, а бажано — знайшов би підтримку. А головною його метою має стати підвищення пенсійного забезпечення. В. Литвин не є прихильником того, щоб діяти «ударними темпами». Головне, вважає він, щоб у документі «матеріалізувалися» всі критичні зауваження і пропозиції, які лунали в сесійній залі та поза її стінами.
Серед інших чутливих питань, які потребують розгляду до завершення нинішньої сесії, глава парламенту відзначив зміни до Податкового кодексу: суб’єктами законодавчої ініціативи внесено близько 40 законопроектів на цю тему, але треба вийти на єдиний уніфікований документ. Є низка дискусійних питань і щодо закону про земельний кадастр: з деякими новаціями активно не погоджується київська міська влада, оскільки пропонується забрати в неї певні повноваження.
Очікують ухвалення і зміни до закону про державну службу. Водночас, на думку В. Литвина, цей документ може бути прийнятий на початку наступної сесії без поспіху, оскільки планується, що він набере чинності з першого січня наступного року.
Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.