На території Шацького городища Сад археологи ДП «Волинські старожитності» виявили залишки житла поморської культури. На думку фахівців, це є ще одним доказом того, що саме тут, на березі озера Люцимир, було розташоване літописне місто Рай.
Заглиблене в ґрунт житло мало форму близьку до прямокутної. До його кута з північного сходу примикала яма діаметром два метри, в якій було обкладене каменем вогнище. Поруч — менша яма діаметром близько метра. Біля північної стінки житла виявлено скупчення фрагментів різноманітних горщиків, а також добре вцілілий черпак (на знімку). Останній датується ІІ і ІІІ фазами поморської культури, тобто V—ІV ст. до нашої ери. Завдяки добре збереженому опалювальному пристрою в заглибленій ямі, цей об’єкт можна вважати єдиним таким дослідженим житлом південно-східного ареалу, в тому числі й території України, поморської культури.
І хоча дослідження давнього городища ще тривають, але вже сьогодні можна стверджувати, що розташоване в озерному краї містечко Шацьк, яке торік відзначило своє 600-ліття, безперечно, має значно солідніший вік. Можливо, колись постане питання і про повернення йому прадавньої назви.
 
Фото прес-центру 
ДП «Волинські старожитності».