Після того як народний депутат Леся Оробець заявила, що сьогодні Кабмін голосуватиме за новий міністерський законопроект «Про вищу освіту» та передасть його до Верховної Ради, де його «приймуть на ура», студенти вирішили навідатися до урядовців і переконати їх цього не робити. Для цього зібрали прес-конференцію під стінами відомства. 

«Для нас очевидно, для чого саме зараз форсується настільки непопулярний закон. Улітку всі студенти перебувають або на сесії, або вже на канікулах, тому документ можна тишком-нишком ухвалити», — пояснили вони.

За словами студентів, нинішній законопроект багато в чому дублює попередній, а жодних кардинальних змін, які б поліпшили якість вищої освіти, документ не передбачає. Натомість дає можливість безконтрольно підвищувати плату за контрактне навчання, відкриває нові можливості для корупції через трирівневу систему вступу, звужує автономію університетів і збільшує навантаження на викладачів.

Студенти також нагадали, що у рамках кампанії «Проти деградації освіти» вже тричі виходили на масові акції протесту і готові зробити це знову після того, як повернуться восени на навчання.

А от у профільному відомстві невдоволення студентів не розуміють і запевняють: усі дев’ять пропозицій, які внесли представники студентських організацій і члени експертної робочої групи з доопрацювання проекту закону «Про вищу освіту», враховано. Днями в ефірі одного з телеканалів Дмитро Табачник заявив, що документ критикують ті, хто його не читав.