В обласному центрі відзначили 100-річчя з дня заснування Полтавського національного педагогічного університету імені В. Короленка
 
Поважних представників ювіляра особисто віншував заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський. Парламентарій вручив представникам вишу грамоти від Верховної Ради та передав вітання університетові у вигляді книжок та мовних плакатів від народного депутата, відомої мовознавиці Ірини Фаріон. У рамках свята свободівець зустрівся зі студентством вишу.
«Саме педагоги знаходять тонкі та потаємні шляхи до людських душ. Україна переживає важкий час. Не тільки генерали виграють війну. Війни виграють вчителі у школах і священики в церквах. Де є українська школа — там немає «русскава міра» і там немає війни. Ви своєю роботою, своїми знаннями творите українську мову, українську школу та українську державу», — наголосив заступник глави парламенту.
Головні урочистості з цієї нагоди відбулися у Палаці дозвілля «Листопад». Там зібралися ветерани вузу, його випускники, викладачі-науковці, студенти та численні гості. Всі вони згадували без перебільшення унікальну історію ювіляра. Як учительський інститут започатковували його ще царським указом за місяць до початку Першої світової війни. Відтоді він чотири рази змінював свою назву, пережив три суспільні формації, та завжди залишався знаковою для нашої держави кузнею педагогічних кадрів.
Адже саме тут гартувалися три «кити» сучасної вітчизняної педагогіки — Антон Макаренко, Володимир Сухомлинський і Григорій Ващенко. Перші двоє навчалися у цьому вузі, згодом здобули визнання у світі як педагоги-новатори, провідники гуманістичних ідей. Професор Ващенко викладав у Полтаві та, зрештою, став фундатором системи національного виховання українців, тож його ім’я тривалий час забороняли навіть згадувати.
У радянські «застійні» часи тодішній педінститут із болота рутини та провінційності «витяг» наймолодший у СРСР ректор Іван Зязюн, який не дожив до згаданого ювілею лічені тижні. Саме він за сприяння багаторічного керівника області Федора Моргуна засновував школу педагогічної майстерності, за «парти» якої у Полтаві сідали освітяни багатьох країн, та «висаджував» незрівнянну «Калину» — народний хор, що й сьогодні прославляє Україну в Європі та світі.
Загалом закарбовані у камені й металі постаті знаменитих викладачів і випускників утворили вже цілий «іконостас» на корпусах університету. Внесок тих корифеїв і сьогоднішніх короленківців у здобутки вітчизняної педагогічної науки відзначили керівники держави — Президент України Петро Порошенко, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Їхні привітання зачитали на урочистостях, найдостойнішим науковцям і працівникам університету вручили державні нагороди та відзнаки.
До поздоровлень долучилися також народні депутати України Микола Томенко, Валерій Головко, Юрій Бублик, Тарас Кутовий, керівники області та міста.
По-своєму закарбували значущу ювілейну дату для нащадків представники «Укрпошти». Керівник її Полтавської дирекції Микола Хоменко та його колеги влаштували урочисте погашення маркованого конверта із зображенням історичного старого корпусу університету.
Полтава.
 
Заступник Голови Верховної Ради Руслан Кошулинський (праворуч) передає подарунки ректору Миколі Степаненку.
Фото автора.