Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України з питань розслідування Іловайської трагедії провела опитування командира батальйону патрульної служби міліції особливого призначення «Шахтарськ» Андрія Філоненка. Він розповів, що перед Іловайською операцією батальйон 7 серпня провів агентурну розвідку, яка засвідчила, що під Іловайськом перебувають велике угруповання бойовиків — понад 500 осіб, установки «Град», заміновано місто. Дані про розташування бойовиків, за словами Філоненка, було направлено до штабу АТО і командирам інших батальйонів. «Але цю інформацію навіть ніхто не перевірив», — заявив командир батальйону «Шахтарськ». За його словами, у штабі АТО казали, що «похід на Іловайськ буде легкою прогулянкою і що під Іловайськом начебто лише близько 50 бойовиків».
Командир батальйону також розповів, з ким координувалися дії спецпідрозділів, — з командуванням АТО, з керівництвом Дніпропетровської ОДА (адже батальйон базується у Дніпропетровську) та представником МВС у штабі АТО. Однак із цих показань ТСК дійшла висновку, що батальйони МВС і Збройних Сил фактично воювали автономно й їхні дії не угоджувалися. Голова ТСК Андрій Сенченко також висловив думку, що показання командира батальйону «Шахтарськ» дещо відрізняються від показань заступника міністра внутрішніх справ Сергія Ярового, котрий був представником МВС у штабі АТО. Бо Яровий на попередньому засіданні заявив, що МВС та його підрозділи не брали безпосередньої участі у плануванні операції під Іловайськом. А представник МВС був присутній у штабі АТО лише для координації дій. Тоді як опитані ТСК військові командири на попередніх засіданнях комісії свідчили, що в секторах «Б» і «Д» під Іловайськом фактично було двовладдя — МВС і АТО.
ТСК підготувала проміжний звіт про свою роботу, який має бути оприлюднено на наступному пленарному засіданні парламенту.
 
Голова ТСК Андрій Сенченко (праворуч) та член комісії Олег Ляшко.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.