Трейдери погрожують через митні обмеження на збіжжя та несплату їм ПДВ «вирахувати» ці гроші з аграріїв
Як вже повідомляв «Голос України», з 1 липня нинішнього й до 1 січня наступного року в Україні запроваджується вивізне мито на пшеницю, ячмінь та кукурудзу. Такі обмеження на шляху експорту збіжжя з’явилися замість нещодавно скасованих квот. Останніми наближені до аграрного міністерства чиновники, які, власне, квоти розподіляли, практично перекрили кисень величезним торговим структурам, котрі зазвичай торгували зерном за межами держави. Вибивши у такий спосіб ключових гравців, скаржаться трейдери, державні чиновники, натомість, дали змогу нажитися «своїм» структурам, що плідно відправляли хлібні культури за межі країни. А така потужна компанія, як «Нібулон», по зерну фактично «залишилася на бобах».
Але й нові правила гри, вважають трейдери, обмежують їх у можливостях вигідно торгувати. Адже, щоб реалізувати, приміром, за кордон пшеницю, треба буде сплатити дев’ять відсотків вартості, але не менш як 17 євро за тонну. Експортери вказують, що таке здирництво насамперед обернеться втратами для сільгоспвиробників. Якщо з трейдерів братимуть мито, то на цю суму вони знизять закупівельні ціни на зерно й недоплачуватимуть аграріям. З цього приводу в столиці й було зібрано прес-конференцію, куди підтягнулася й «важка артилерія» з колишніх та нинішніх депутатів та високопосадовців. Сам захід, як годиться, назвали «Скасування зернових квот і продовольча безпека України». Можна припустити, що повертаються часи, коли трейдери погрожували зсипати збіжжя у столиці під стінами керівних установ, бо за багатьма пунктами їх інтереси не враховано.
— Що нас у поточному сезоні не влаштовує? — зазначив президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко. — Через два тижні починає діяти норма по податку на додану вартість — не буде повернення ПДВ. Сільське господарство недоотримає 12 мільярдів гривень від введення нової норми по ПДВ — не відшкодовуватимуть ПДВ при експорті зерна. Казали, що це направлено проти трейдерів, але трейдери абсолютно нічого в цьому не втрачають, вони просто на двадцять відсотків зменшать закупівельну ціну й усе. Втрачає фермер.
Леонід Козаченко переконаний, що торговці не платитимуть вигідної сільгоспвиробникам ціни за зерно нового врожаю й тому, що через запроваджені минулого року обмеження на експорт на внутрішньому ринку накопичилося чимало запасів збіжжя.
— Мабуть, за всю історію у нас не було на початку жнив перехідних залишків більше восьми мільйонів тонн зерна з минулого сезону. Які, безумовно, тиснутимуть на поточний урожай і битимуть по ціні також.
Росія оголосила ціну у своєму порту Новоросійську — 275 доларів за тонну пшениці третього класу. Коли я цю цифру називав у Мінекономіки, а вони там кажуть: ми змусимо продавати по триста з України. Я кажу, хто ж її купить, якщо поруч продають по 275, то кого ви заставите прийти купити дорожче — китайця, саудівця? Хто заплатить на 25 доларів більше на тонні, коли поруч, у Новоросійську, по 275? ... Візьміть 275 доларів, відніміть вартість перевалки в наших портах, яку зараз збільшили, відніміть експортне мито, відніміть ПДВ, відніміть вартість перевезення залізницею до елеватора, трейдери сьогодні ставлять 30—50 гривень на тонні прибуток — відніміть його теж і порахуйте...
Президент Української аграрної конфедерації припускає: якщо врахувати витрати на вирощування збіжжя — здороження енергоносіїв, мінеральних добрив, пального, електроенергії і таке інше — аграрії змушені будуть продавати зерно нового врожаю нижче собівартості.
На прес-конференції побувала Галина КВІТКА.