— На Кирнасівку чекає техногенна катастрофа у разі знищення цукрозаводу, — йдеться у листі на адресу Президента держави жителів селища Кирнасівка Тульчинського району на Вінниччині, де власники цукрозаводу мають намір порізати обладнання на металобрухт. — Уся інфраструктура життєдіяльності селища перебуває на балансі цукрозаводу. Найважливішими з них є системи водопостачання та теплозабезпечення. Якщо вони перестануть працювати, не уникнути проблем техногенного характеру. Тоді жителі селища, а їх понад п’ять тисяч, стануть заручниками непродуманих дій власників цукроварні.

— Підставою для звернення до глави держави стало загострення конфлікту між нинішніми власниками цукрозаводу та його колишніми робітниками і спеціалістами, — каже селищний голова Кирнасівки Василь Процишин. — Працівники вимагають відновлення роботи підприємства, власники декларують інші наміри. Щоб не дати знищити завод, люди створили загони оборони і цілодобово охороняють територію.

Акції відбирали шляхом погроз чи обману

Як уже інформував «Голос України», на світанку 19 травня більш як тридцять молодиків увірвалися на територію заводу. Під час конфлікту помер колишній електрик заводу, більше десяти людей доправили до лікарні. Під час розслідування кримінальної справи, повідомив керівник обласної міліції Вінниччини генерал Валерій Нонік, правоохоронці встановили, що серед тих, хто намагався захопити завод, 12 осіб раніше відбували покарання у місцях позбавлення волі за важкі й особливо важкі злочини.

Ще одне звернення жителі селища направили до Генеральної прокуратури України. Люди просять встановити, чи законним є придбання підприємства нинішніми власниками. «Частину наших акцій відібрали методом погроз звільнення з роботи, — каже колишній головний інженер заводу Григорій Северин. — Декому запропонували нібито для надійності передати акції на зберігання у сейфі контори підприємства. Ті, хто передав їх на таке зберігання, більше не бачили своїх акцій».

Колишні заводчани всіх підняли на ноги — у листі до Голови Верховної Ради йдеться про необхідність створення депутатської слідчої комісії з метою вивчення ситуації на цукрозаводі, законності заволодіння акціями громади та питання законності набуття корпоративних прав на Кирнасівський цукровий завод, а до Верховної Ради — з вимогою створити відповідну слідчу комісію. «Представники загонів оборони заводу зустрічалися з народним депутатом Валерієм Бевзом, — продовжує Григорій Северин. — Він наш земляк, керував обласною міліцією, нині очолює комітет у парламенті. Дуже сподіваємося на підтримку Валерія Ананійовича. Тим паче що він пообіцяв повідомити з трибуни парламенту про наміри власників захопити завод. Це ж уже не перший конфлікт із застосуванням фізичної сили. У березні ми так само відбивалися від непроханих гостей. Але вони все одно відверто заявляють, що привезуть ще більші сили і ми змушені будемо відступити...»

На захист колишніх робітників заводу стала обласна влада. На підприємстві виставлено міліцейський пост. З жителями селища зустрічався перший заступник голови Вінницької облдержадміністрації Іван Мовчан.

Шукаємо інвестора, який запустить виробництво

— Ми ставимо за мету сформувати наступного року сировинну зону для Кирнасівського цукрозаводу, одночасно ведемо пошук власника, який би відновив роботу підприємства, — повідомив на зборах територіальної громади селища Кирнасівка Іван Мовчан. — Важливо, що у нас є ще один вагомий аргумент — збережено кадровий потенціал. Робітники, інженерно-технічні працівники готові хоч сьогодні стати до роботи. Залишилося знайти відповідального інвестора. Обласна влада взяла на себе вирішення цього питання.

Нагадаємо, що з 2006 року, відколи завод припинив роботу, його колишні робітники активно протидіють намаганню пустити обладнання «під ніж».

— Головна умова, яку висуватимемо перед потенційним інвестором — відновити роботу заводу, — ще раз наголосив Іван Мовчан. — Плануємо також вирішити питання про отримання квоти на переробку цукру-сирцю. Сподіваємося, що вже наступного року Кирнасівський цукровий відновить роботу.

Раз на місяць представники обласної влади мають намір проводити зустрічі з групою колишніх працівників цукрозаводу. У такий спосіб інформуватимуть і робітників, і фахівців підприємства, а через них усіх жителів села, про те, як вирішуються питання, що стосуються відновлення роботи цукроварні, запевнив І. Мовчан. Він також повідомив, що дано доручення керівнику обласної міліції генералу Валерію Ноніку посилити охорону підприємства. Міліціонери залишатимуться на заводі доти, доки не буде вирішено питання про початок робіт з підготовки заводу до варіння цукру.

 

Вінницька область.

Фото автора.

На знімку: електрик цукрозаводу Яків Кулик — один з тих, хто підписався під зверненням до глави держави з приводу запровадження у селищі надзвичайного стану.