На Луганщині обговорюється пілотний проект реформування системи охорони здоров’я на прикладі Лутугинського району
Поліпшення якості медичного обслуговування населення цього регіону буде досягнуто за рахунок створення чіткої структури підрозділів медицини, від фельдшерсько-акушерських пунктів — до районної лікарні. Як вважає начальник головного управління охорони здоров’я Луганської облдержадміністрації Павло Малиш, до початку реалізації проекту система сільської медицини в області практично була відсутня. ФАПи підпорядковувалися сільрадам і фінансувалися за залишковим принципом. Така само ситуація була й із сільськими лікарськими амбулаторіями. У деяких селах, наприклад, на медикаменти для ФАПу виділялося 120 гривень на рік. З метою економії скорочувалися ставки медпрацівників, не придбавалося обладнання тощо.
У Лутугинському районі реформування системи медобслуговування почалося з 2009 року. Шляхом створення Територіального медичного об’єднання (РТМО), всі медзаклади були переведені на фінансування з районного бюджету. У результаті поліпшення матеріального забезпечення рівень первинної захворюваності населення знизився на 10%, зокрема, зменшилася кількість випадків запущених онкозахворювань. Сьогодні на медикаменти для ФАПів виділяється майже 500 гривень на місяць, ведуться ремонти сільських установ медицини, закуповуються автомобілі невідкладної допомоги. Відповідно до проведеного опитування, населення району на 90% задоволене нинішнім рівнем медичної допомоги. За словами Павла Малиша, система РТМО створена сьогодні вже у всіх районах області.
Другим етапом реформування охорони здоров’я в Лутугиному стане чітке структурне та фінансове розмежування первинної і вторинної медичної допомоги. Уже ухвалене рішення про створення в Лутугинській райдержадміністрації відділу охорони здоров’я, який координуватиме дії всіх медзакладів регіону, а також планується відкрити поліклініку «Центр первинної медичної допомоги». Крім того, фінансування місцевої медицини з районного бюджету буде збільшено на третину. За словами Павла Малиша, Центр первинної медичної допомоги відкриють уже в 2012 році. Нині фахівці проробляють низку проблемних моментів Лутугинського пілотного проекту. Наприклад, обговорюється чітка схема взаємодії рівнів первинної та вторинної медичної допомоги, удосконалення роботи служби «Швидкої допомоги» у сільських регіонах, співвідношення створеної структури з майбутнім створенням госпітальних округів, забезпечення медичними кадрами та ін.
Забезпеченість Лутугинського району кадрами медиків сьогодні становить 75%. «Це нормальна ситуація, тим паче що сьогодні ми поступово набираємо нових людей і закриваємо вакансії», — відзначив головний лікар Лутугинської райлікарні Євген Бондар. У районі запроваджено практику укладення тристоронніх угод між студентом-медиком, ректором Луганського медуніверситету та главою райдержадміністрації. Район оплачує навчання «цільовиків», які, у свою чергу, зобов’язані сюди повернутися на роботу.
За словами Павла Малиша, Лутугинський пілотний проект зацікавив представників МОЗ України. Ознайомившись із ним, вони запросили матеріали для ознайомлення із практикою, яку Луганщина апробує на своїй території.
 
Луганськ.