Про це заявив Голова Верховної Ради Володимир Литвин в інтерв’ю телеканалу «Рада», повідомила прес-служба парламенту.
Доопрацювати до другого читання
Депутати, наголосив він, повинні поставитися до цього питання відповідально, і після ухвалення законопроекту в першому читанні «опрацювати всі пропозиції і вийти на законопроект, який співвідноситиметься з людськими очікуваннями, буде справедливий, не пристосовуватиме країну до складної економічної ситуації і забезпечуватиме «зрівнялівку», а підніматиме державу і людей».
Відповідаючи на запитання, В. Литвин підкреслив, що запроваджувати реформу необхідно. Керівник парламенту пояснив, що нині Пенсійний фонд, «за великим рахунком, банкрут», оскільки на 14 млн. працюючих 13 млн. 800 тис. пенсіонерів. «При такому співвідношенні ми не можемо підвищити пенсії, — сказав він. — Отже, ситуацію потрібно змінювати, і необхідно ставити питання в іншій площині — не про те, погана чи ні запропонована реформа, а якою має бути мінімальна пенсія». Після цього, вважає політик, треба вжити економічних заходів для досягнення відповідного рівня пенсії, шукати резерви і можливості для поповнення Пенсійного фонду.
Торкаючись проблемних моментів, зокрема, у частині підвищення пенсійного віку, В. Литвин підкреслив, що це необхідний крок. Разом із тим, сказав він, треба запровадити систему мотивацій для людей, які мають бажання продовжити трудову діяльність після досягнення пенсійного віку, зокрема, компенсувати це відповідною добавкою до пенсії. «У цьому питанні не можна обійтися без втрат, вони неминучі. Головне — звести їх до мінімуму», — зазначив він.
Окрім цього, керівник парламенту зауважив, що Україна прагне до вступу у європейські структури, а у країнах ЄС пенсійний вік також підвищують.
Сесія може бути продовжена
Відповідаючи на запитання, В. Литвин заявив, що він «абсолютно підтримує» необхідність обмеження «величезних пенсій». Водночас, на його думку, в цьому питанні потрібен індивідуальний підхід.
Керівник парламенту нагадав, що у суб’єктів законодавчої ініціативи є два тижні для внесення пропозицій до законопроекту, і наголосив, що за цей час потрібно «максимально широко і публічно» доопрацювати і підготувати до розгляду у сесійній залі відповідний закон, усунувши існуючі «несправедливості». При цьому він висловив думку, що спірні позиції, які не сприймаються у суспільстві, можна «відкласти і приймати окремо».
Відповідаючи на запитання, В. Литвин не виключив, що у разі, якщо узгоджений законопроект не буде ухвалений до кінця нинішньої сесії, вона може бути продовжена. 
«Переважаючий плюс»
Водночас Голова Верховної Ради позитивно оцінив ухвалення закону про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2011 рік» у частині соціальних показників бюджету.
В. Литвин, зокрема, зазначив: для нього головним є той факт, що збільшення видаткової частини бюджету на 14 млрд. грн. є першим за останні роки, і висловив сподівання — не останнім. «Переважаючим плюсом» закону керівник парламенту назвав збільшення видатків на соціальні потреби і на реалізацію соціально-економічних програм на місцевому рівні. «А все інше — політичні війни», — додав він.
Ухвалити один зрозумілий і назрілий закон
Зміни до Податкового кодексу, вважає керівник парламенту, мають бути оформлені у вигляді єдиного і зрозумілого законопроекту. Такий узгоджений документ може бути розглянутий на пленарному засіданні у липні. «На початку липня, швидше за все, 7 числа, маємо розглянути цей законопроект», — сказав він.
Рішення КС оскарженню не підлягає
Крім того, глава парламенту прокоментував і рішення Конституційного Суду щодо заборони використання Прапора Перемоги під час офіційних заходів. «Мене непокоїть можлива реакція на рішення Конституційного Суду, а не власне рішення суду», — сказав він. Водночас він наголосив на неприпустимості політизації цього питання. В. Литвин переконаний: до рішення КС потрібно поставитися спокійно, і виходити з того, що воно не підлягає оскарженню, а підлягає безумовному виконанню.