В Україні не зареєстровано жодного випадку захворювання на кишкову паличку E. colі, від якої в Німеччині вже померло близько 40 осіб.
Про це на прес-конференції у понеділок повідомив голова Державної санітарно-епідеміологічної служби України Анатолій Пономаренко. За його словами, державні санітарно-епідемічні, ветеринарні та фітосанітарні служби вживають усіх можливих заходів щодо запобігання зараження наших співвітчизників. Але на цілковиту заборону ввезення сільськогосподарської продукції тваринного та рослинного походження, як це вже зробила Росія, наша держава не піде. «На сьогодні ми справляємося із ситуацією, але цей крок для нашої країни передчасний і недоцільний», — 
пояснив він.
За словами Анатолія Пономаренка, E. colі, хоч і мутант, однаково залишається кишковою бактерією, а отже, гине при підвищенні температури до 70 С0 і більше. Тому дотримання елементарних правил гігієни, як-от: ретельне миття рук і овочів, а також термічна обробка їжі, особливо в літній період, здатні вберегти людей від багатьох інфекцій, у тому числі й від тієї, що посіяла паніку в Європі.
А поки європейські вчені намагаються визначити, в яких продуктах ховається смертоносна бактерія, вітчизняні фахівці не сумніваються: причина — у м’ясі.
— Ми уважно стежили за ситуацією із захворюванням у Німеччині й помітили, що у більшості випадків хворіють дорослі люди. Бо їжа, що її їдять діти, відрізняється від тієї, котру вживають дорослі. І найбільшу небезпеку в цьому випадку несуть м’ясні вироби, а «резервуаром», де проживає ця кишкова паличка, є велика рогата худоба, — розповів присутній на прес-конференції директор Інституту епідеміології та інфекційних хвороб ім. Громашевського Віктор Марієвський.
До слова, на даний час в Україні спалахи гострих кишкових інфекцій відповідають сезонному рівню. За підрахунками СЕС, щорічно у нашій країні фіксується 30—50 таких спалахів із загальною кількістю хворих 700—1100 осіб.
P. S. У Маріуполі — новий випадок холери
Учора кількість тих, хто захворів на холеру в Маріуполі, збільшилася до 17 осіб, крім того, там зареєстрували ще одного носія вібріона холери. Тому відкриття купального сезону в місті вкотре переноситься, повідомив Анатолій Пономаренко. А поки що, за його словами, Донецька СЕС планує відкрити для прийому відпочивальників узбережжя Первомайського та Новоазовського районів Донецької області, що прилягають до Маріуполя.