Лицарі з України, Росії, Білорусі, Молдови та Латвії зійшлися на герць під Києвом минулими вихідними. Битва розігралася на ристалищі середньовічного парку «Київська Русь». Герої були переконливі, а «місце битви» змусило замислитися.
Цього разу на «Русі» відтворили XV століття. Близько сотні парубків билися і брали штурмом фортецю, користуючись середньовічними знаряддями —катапультами, требуше, тараном і драбинами. Попри 30-градусну спеку, учасники були вбрані автентично: в шоломи й лицарські обладунки або трохи легші костюми піхотинців і лучників. «Голос України» поцікавився, як це — бути середньовічним воїном.
Олексій, 26 років, Рівне — піхотинець Фламандської роти ХV століття: «Костюми шиємо самі. На це треба близько трьох місяців: робиш у вільний час, у вихідні. Вбрання піхотинця на замовлення буде коштувати до семи тисяч гривень. Пошивши сам, я заощадив половину цих грошей».
Олексій — коваль, шолом і сталеві рукавиці він викував самотужки з листової сталі. «Рукодільники» виготовляють одіж із заліза, шкіри, шерсті, полотна, льону. Під металеві обладунки вагою до 30 кг одягають товсті куртки. «Вояки» кажуть: бояться не сонячного удару, а зневоднення. Раз у раз панянки виносять їм до ристалища глечики з водою.
Євген, 45 років, Сімферополь — швейцарець XVІ століття: «Історична реконструкція — моє хобі з 1998 року. Це унікальна можливість «приміряти» історію, відчути, як воно було колись. Костюм виготовляю близько півроку. Тут зібралися люди різних соціальних прошарків: викладачі, юристи, ковалі, менеджери... Всіх об’єднує пристрасть до історії».
Що ж до «фортеці», тобто парку «Київська Русь», — це амбітний проект, розрахований на десять років. За словами менеджера Інни Сказкіної, парк розкинеться на площі 12 гектарів та імітуватиме дитинець стародавнього Києва. Однак за чотири роки, відколи проект почато, забудовано лише «передмістя» — два гектари. Кількаметрові вали, рови, дерев’яні зруби, юрти, трибуни. Вхід на середньовічні забавки для дорослого коштував 100 гривень. Запропоновано, по суті, глядацький мінімум. Чи побільшає декорацій до наступного року? Чи все залишиться, як є? Час покаже.
Фото надане парком «Київська Русь».