Суд присяжних не розв’яже проблему наших судів. Про це під час прес-конференції заявили народний депутат Юрій Гнаткевич (на знімку праворуч) та голова Українського юридичного товариства Олег Березюк (на знімку ліворуч). «Країни, де функціонує суд присяжних, мають великі демократичні і моральні традиції. А якщо в нас у країні буде такий суд, то можна уявити, яким на нього буде тиск, — зазначив парламентарій. — Поки народ не повернеться до національного патріотизму і релігійної християнської філософії і моралі, у нас не працюватиме суд присяжних».

А Олег Березюк упевнений: справедливих рішень не варто очікувати, поки не буде незалежного суду. Він розповів про американську «массачусетську систему».
Голова Українського юридичного товариства переконаний, що «массачусетська система» — найефективніша. «Нам треба зробити те саме, враховуючи українські реалії», — зазначив він. Олег Березюк підкреслив: поки народ не контролюватиме всі гілки влади, у тому числі й судову, в країні виноситимуть неправосудні вироки. А також необхідно створити систему, яка забезпечувала б баланс між гілками влади.
Учасники прес-конференції впевнені: влада налаштована на позитивні зміни в судовій системі. Але, за словами Олега Березюка, оточення Президента намагається централізувати владу і поставити суди в залежність від Банкової. Підтвердженням цього, на їхнє переконання, є судова реформа та закон про статус суддів і судоустрій.
Фото  Юрія ІЛЬЄНКА (Укрінформ).