Прокуратура так і не знайшла підстав для порушення кримінальної справи стосовно правоохоронців, які катували жителя Харкова Якова Строгана (на знімку). «Голос України» від 27.11.2010 року вже розповідав про цей жахливий випадок. За цей час з постраждалого від рук міліціонерів чоловік став підозрюваним і відправився на лаву підсудних. Нині він перебуває у СІЗО. За словами правозахисників, життя і здоров’я його знаходиться під загрозою.

Усе почалося ще 16 серпня минулого року. Сусід щось не поділив з Яковом і поліз битися. В результаті штовханини він упав на скло та порізав спину. Здавалося, інцидент на цьому й завершиться. Однак близько другої години ночі до Строганів приїхали люди в цивільному, які назвалися працівниками міліції. Вони вимагали відчинити двері у квартиру. Утім, чоловік до свого помешкання їх не пустив. Невідомі особи виламали електричний щиток, залишивши квартиру без світла. Також вони намагалися зламати замок та вибити двері. Господар квартири не раз телефонував у міліцію. Але там постійно відповідали, що наряд уже виїхав на місце події. Усе це тривало до шостої години ранку. Потім не витримали нерви в Якова. Він впустив людей до свого помешкання. Вони відрекомендувалися працівниками ОВС і запропонували проїхати чоловікові до райвідділу для надання свідчень за фактом бійки. Далі почалося найстрашніше. Зі слів Якова, його катували в лісі із застосуванням електричного струму, а коли він непритомнів, йому в рота заливали нашатирний спирт, аби він прийшов до тями. Потім тримали декілька днів в кімнаті для тортур, де сильно били.

Та чоловік не злякався вартових порядку. Після катувань Яков звернувся до служби внутрішньої безпеки МВС, прокуратури, до правозахисників. Потім були парламентські слухання в Комітеті Верховної Ради з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, в яких він взяв участь. Також чоловік провів особисту зустріч з омбудсманом України, розповів Ніні Карпачовій свою історію і надав докази тих подій, що відбулися з ним.

— Проте після приїзду додому чоловіка знову затримали. Йому пред’явили обвинувачення у замаху на вбивство, оскільки тілесні ушкодження у вигляді порізів на шиї об скло розбитої пляшки дивним чином перетворилися (за даними матеріалів порушеної кримінальної справи) в ножові колото-різані поранення. А ще після затримання Строган був доставлений до залу суду зі слідами нових тілесних ушкоджень — синцями на обличчі і слідами від катувань на шиї, — розповідає адвокат постраждалого Сергій М. — Таким чином складається враження, що ця справа є показовим прикладом демонстрації з боку МВС своєї безкарності, цинічної розправи над людиною, яка намагається в законний спосіб захистити свої порушені права, а також типовим зображенням того, що буває з тими, хто скаржиться на катування в міліції.

Що буде далі — поки що невідомо. Нині тривають судові слухання. «Голос України» й надалі відслідковуватиме події цієї справи у своїх публікаціях.

На жаль, випадки катувань у райвідділах міліції міста Харкова не поодинокі. За інформацією Харківської правозахисної групи, лише з початку року зафіксовано декілька таких випадків. Утім, міліція розслідує матеріали цих справ лише у рамках відомчої перевірки. І, як наслідок, у більшості випадків прокуратура відмовляє у порушенні кримінальних справ.

Вл. інф.

Фото надане Харківською правозахисною групою.