Івано-Франківський міський суд завершив розгляд кримінальної справи за звинуваченням 53-річного мешканця села Петрилів Тлумацького району у незаконному присвоєнні собі владних повноважень, вчиненні шахрайств та крадіжок. Його засуджено до 1 року 6 місяців позбавлення волі.

Протягом трьох років у селах Івано-Франківської, Львівської і Чернівецької областей час від часу з’являвся чоловік, який представлявся високопоставленим чиновником адміністрації Президента або ж якогось благодійного фонду. Гарно одягнутий імпозантний пан так легко оперував прізвищами місцевих чиновників та іншою інформацією, що люди й гадки не мали, що мають справу з шахраєм. У розмовах він обіцяв галичанам влаштувати їх на роботу на високооплачувані чиновницькі посади в обласних державних органах чи на іншу престижну роботу. Довірливі люди віддячували «високопосадовцю» гостинцями й дарунками, оплачували його харчування та проживання в готелях і санаторіях. Як випадала нагода, шахрай викрадав гроші чи ювелірні вироби, як то сталося в помешканні одного чиновника Львівської області. Ще в іншому випадку самозванець отримав пакети з продуктами, бо, мовляв, мав накрити стіл у президентській резиденції у Гуті. Як повідомив працівник СГЗ УМВС в області Богдан Мар’янович, загалом самозванець своїми діями завдав збитків громадянам та посадовим особам на суму 37 700 гривень.

«Розсекретив» пройдисвіта житель одного із сіл Верховинського району. Шахрай пообіцяв йому організувати спонсорську допомогу у розмірі 100 тис. євро на будівництво у селі нової церкви і отримав у знак вдячності від нього дорогі різьблені з дерева вироби. Однак грошей на банківський рахунок люди так і не дочекалися, хоча зловмисник взяв усі необхідні реквізити та копії необхідних документів. Обдурений верховинець звернувся у міліцію із заявою про злочин. У серпні 2010 року афериста затримали. Однак, як розповів «Голосу України» Богдан Мар’янович, самозванець пробував ввести в оману і правоохоронців, продемонструвавши їм підроблене посвідчення співробітника служби зовнішньої розвідки Служби безпеки України.

 

Івано-Франківськ.