Про це на прес-конференції повідомив заступник генерального директора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський. За його словами, структура харчування за калорійністю цілком прийнятна, проте за складом далека від європейських стандартів.
Загалом кількість продуктів рослинного походження у споживчому кошику середньостатистичного громадянина перевищує раціональні норми на 20%, тоді як тваринного на стільки ж менше. Нині українець недоїдає майже третину від потреб м’яса та молока, проте хліба, картоплі та олії вживає більше.
Як зазначив Олександр Ярославський, Україна використовує свій аграрний потенціал лише наполовину, хоча може стати провідним експортером сільськогосподарської продукції у світі. Невтішною є ситуація у молочному секторі, овочівництві, садівництві, проте виробництво та споживання цукру повністю відповідають нормам. Україна має можливість не лише повністю забезпечити своє населення, а й здійснювати успішний експорт цукру (насамперед у Росію за попередніми домовленостями). Цієї осені слід очікувати підвищення цін на м’ясо та молоко у зв’язку з постійним зростанням цін на енергоносії.
Істотних змін зазнає не лише кількість, а й якість виробництва. Важко знайти різницю між справжнім сиром та сирним продуктом, вершковим маслом і так званим спредом, натуральною курятиною та її імпортним сурогатом. «Український покупець просто не знає, що купує, і держава не в змозі зарадити цьому», — повідомив Олександр Ярославський.