Міліції довелося охороняти президента корпорації «Укрбудінвест» Зиновія Щепановського від розлючених пайовиків, які зібралися на чергову акцію протесту під будинком обласної влади у Тернополі. Досі керівник уникав зустрічей з обдуреними людьми, спілкуючись в основному телефоном. Усі його обіцянки залучити інвестиції і розпочати роботу на будівельних об’єктах, а таких 26, виявилися неправдою.

Майже три тисячі пайовиків, більшість з яких повністю оплатили вартість квартир, чекають їх роками. За словами заступника голови облдержадміністрації Миколи Головача, корпорації потрібно п’ять мільйонів гривень, щоб розблокувати рахунки, виплатити заборговану зарплату, погасити борги перед Пенсійним та іншими фондами, здійснити приписи виконавчої служби. Зиновій Щепановський повідомив, що продав частину свого бізнесу на півдні України і за виручені кошти пообіцяв з 23-го червня відновити будівництво недобудованих об’єктів. Та віри йому мало, зважаючи на те, скільки дат уже називалося і жодної не було дотримано. Деякі пайовики мають намір об’єднатися у кооперативи і самостійно продовжувати будівництво, хоча зрозуміло, що обійдуться квартири дорожче. Міський голова Сергій Надал пообіцяв сприяти їм у тому, щоб отримати функції замовника. Інші вимагають, щоб їм повернули затрачені кошти. Як повідомив прокурор міста Сергій Банах, прокуратура завершила розслідування кримінальної справи стосовно керівника корпорації і головного бухгалтера приватного підприємства «Будівельник», що в основному мало здійснювати зведення будинків. Їх звинувачують у розкраданні коштів в особливо великих розмірах. Щоправда, люди, які перед тим вимагали заарештувати керівника корпорації, тепер просять залишити його на волі. У надії, що він виконає хоча б частину своїх обіцянок.

Наступна зустріч пайовиків з представниками обласної і міської влади призначена на 23 червня. Проблема назрівала роками. Фірма «Будівельник» зводила житло на неоформлених законно земельних ділянках, але у владних структурах, правоохоронних органах чомусь закривали на це очі. Апетити керівників росли, зростала й піраміда, аж поки не обвалилася під вагою кризи і не тільки. Жертвами стали майже три тисячі сімей, в основному заробітчан. Звичайно, теперішній владі не позаздриш. Їй доводиться розгрібати завали за своїми попередниками. Але й залишати людей напризволяще не можна. Вони готові до крайніх заходів: перекриття вулиць, залізничних колій, влаштування наметових містечок, голодовок.