Лише 38 відсотків студентів не стикалися з явищами корупції у своєму ВНЗ. На поширеність хабарів не впливає ані форма власності вишу, ані форма навчання. Найчастіше «на лапу» дають на юридичних факультетах, трохи рідше — на технічних та природничих. Утім, протидіяти ганебному явищу готові не всі, на думку багатьох, корупція стала нормою сучасного життя. Такі результати дослідження Фонду «Демократичні інціативи» ім. І. Кучеріва, що опитав понад тисячу студентів за вибіркою, репрезентативною для студентського загалу.
Тим, що корупція процвітає у вишах, вже нікого не здивуєш. А за розповідями студентів, які так чи інакше стикалися з її проявами, можна книгу писати. Та чи завжди вони лише жертви, що потрапили на гачок ласого до наживи викладача?
— Беруть, бо дають, — вважає директор «Демініціатив» Ірина Бекешкіна. — 60 відсотків опитаних студентів чесно зізналися: легше заплатити, ніж вивчити. На тиск викладачів поскаржилися лише 15 відсотків. Тож нерідко ініціатива йде із самого студентського середовища, і складається взаємовигідний симбіоз, коли усім зручно жити. Викладачам — бо свої низькі зарплати вони компенсують хабарами, а студентам — бо можна не перевантажуватися, а просто купити оцінку.
Корупція — це вже не ефемерне поняття, а соціальна хвороба, яка передається шляхом зараження, і перше таке зараження відбувається, на жаль, у системі освіти, 
вважає народний депутат, голова підкомітету базової освіти профільного комітету у Верховній Раді Леся Оробець. За її словами, по-справжньому боротися із хабарами, тобто їх не допускати, принципово викорінювати та повідомляти про них до правоохоронних органів може лише та людина, яка ніколи таких хабарів не давала і не брала.
— Якщо десять років тому на написаннях курсових та дипломних заробляли такі собі приватні фірмочки, які з радістю розклеювали і роздавали свої оголошення в метро, то зараз система змінилася. На кафедрах відтепер вимагають здавати роботи ще й в електронному вигляді і потім ними ж приторговують. Така ситуація — картинка виродження системи вищої освіти зсередини, — наголосила народний депутат.
Коментар
Микола Фоменко — заступник директора департаменту вищої освіти МОНМС
З 1 червня у Міністерстві освіти і науки, молоді та спорту працює консультаційна лінія «Літня екзаменаційна сесія 2010/2011 навчального року». Повідомити про порушення під час іспитів можна за телефоном (044) 486-78-48. Щовечора черговий гарячої лінії робить аналіз цих звернень і пише доповідну на ім’я директора департаменту. Далі з’ясовують причини і обставини. За два останні тижні ми отримали близько сотні таких звернень, причому шість із них стосувалися саме питань корупції. Однак буває й таке, що цей телефон використовують у наклепницьких цілях, коли викладачам хочуть «насолити».