Говорити, що курортний сезон у Криму відкривається з настанням літа, — неправильно. Адже тут можна відпочивати всі дванадцять місяців, запевняє заступник Голови Ради міністрів — міністр курортів і туризму Автономної Республіки Крим Георгій Псарьов. І як аргумент наводить дані статистики: за підсумками зимового й весняного сезонів Крим відвідало більше 900 тисяч туристів. А це майже на п’ять відсотків більше, ніж було торік.
— Ми задоволені підсумками весняного сезону, — каже Г. Псарьов. — І вже у вівторок готуємося зустрічати в аеропорту міста Сімферополь нашого мільйонного туриста.
Що саме приготували цьому щасливчикові, невідомо. Розкривати секрети міністр відмовився.
Але все-таки найбільше приваблює Крим відпочивальників саме влітку. За словами Г. Псарьова, на сьогодні вже продано більш як 75 % номерного фонду. До речі, багато готелів Криму вже пройшли категоризацію. І тепер на території півострова майже 30 трьох-чотиризіркових готелів і навіть два п’ятизіркові. А скільки там здається кімнат, квартир і навіть вагончиків у приватному секторі — незлічити. Ціни, як обіцяють, залишилися на рівні попереднього року. А взагалі, запевняє Георгій Псарьов, у Криму можна відпочити, як то кажуть, на будь-яку кишеню.
Ще більше, ніж «де жити?», багатьох цікавить, «а де купатися?». Усього на півострові — більш як півтисячі пляжів. І якщо в 2009 році з них тільки на 61 вхід був безкоштовний, то зараз дармовий вхід забезпечено на 207 пляжах. Щоправда, за всі додаткові послуги (шезлонги, парасольки тощо), швидше за все, доведеться доплатити. Якщо зажадають, щоб ви заплатили за вхід на безкоштовний пляж, можете поскаржитися — телефон «гарячої лінії»: 0 800 500 222.
Але все-таки зусилля влади Криму зараз зосереджені на плануванні й розвитку осіннього сезону. Цього року стартує програма «Кримський оксамитовий сезон здоров’я». Його мета — нагадати не лише українцям, а й жителям близького зарубіжжя, що АРК — не тільки пляжний курорт, а ще й оздоровниця. «Сподіваємося переконати туристів, що санаторно-курортне лікування замінить море восени в Криму», — каже Г. Псарьов. Місцева влада планує в осінній сезон оздоровити більш як 200 тисяч осіб.