На вулиці розробників пенсійної реформи — свято. При цьому більшість експертів упевнена, що найближчим часом законопроект щодо пенсійної реформи буде ухвалено в цілому. Як заявляють аналітики, на позитивне голосування у пенсійній реформі багато в чому вплинула позиція віце-прем’єра Сергія Тігіпка, котрий зміг переконати владу, що така реформа потрібна.

 

«Сергій Тігіпко довів необхідність цього кроку. Тепер думаючі люди зрозуміли, що без реформи обійтися неможливо», — заявив директор Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський. Він також зазначив, що «у прийнятті законопроекту в цілому сумніватися не доводиться».

Активною позицією щодо необхідності змін пенсійної системи віце-прем’єр Сергій Тігіпко закріпив за собою статус «особи» пенсійної реформи, додає директор Міжнародного центру перспективних досліджень Максим Борода. Експерт переконаний: якщо в першому читанні закон прийняли, то, швидше за все, це саме відбудеться й у другому читанні.

«Реформи провели всі наші сусіди ще на початку 2000-х років. Ми спізнилися і тільки поглибили ці проблеми», — вважає керівник Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, котрий назвав прийняття законопроекту в першому читанні «політичною перемогою» Тігіпка. Експерт також визнає, що «у нас немає іншого вибору»: «Залишати нинішню систему без реформування — це прирікати й економіку на великі проблеми, і на повільне вмирання — саму пенсійну систему. Якщо називати речі своїми іменами, потрібно просто заморожувати виплати». За його словами, над пенсійною реформою доведеться працювати й до другого читання, і після прийняття документа в цілому: «Систему доведеться весь час модернізувати. Але сьогодні головне — почати цей процес. Це велосипед, у якому весь час треба крутити педалі», — зазначає пан Фесенко.