Жінки виходять на пенсію у 55 років
 
Мінімальний трудовий стаж для призначення пенсії за віком становить: 20 років для жінок та 25 — для чоловіків
 
Особа, що працює понад встановлений мінімальний трудовий стаж, щороку отримує надбавку до пенсії в розмірі 1%. Максимально можна збільшити пенсію на 75%. Працюючі пенсіонери отримують і пенсію, і заробітну плату.
 
Для отримання соціальної «неповної» пенсії за віком, що становить половину мінімальної, потрібно мати трудовий стаж не менше 5 років.
 
Особа, яка не має права на пенсію, може отримувати державну соціальну допомогу. Жінки можуть звертатися по таку допомогу з 58 років, чоловіки — з 63-х.
 
Окремі категорії працівників (міліціонери, військово-службовці, пожежники) мають право на отримання пенсії за вислугу років до настання пенсійного віку. Для цього їм потрібно пропрацювати не менше 20 років.
 
Максимальний розмір пенсій не обмежений, що дає можливість окремим пенсіонерам отримувати щомісяця десятки тисяч гривень.
 
Граничний вік перебування на держслужбі для чоловіків становить 60 років, для жінок — 55. Однак діє норма, що дозволяє «затримуватися» на державній службі ще на п’ять років після досягнення пенсійного віку.
 
Пенсія для держслужбовців встановлюється в розмірі до 90% від їхньої заробітної плати.
 
Спеціальні пенсії державним службовцям можуть бути нараховані достроково, у разі якщо вони залишили свою посаду за півтора роки до настання пенсійного віку. При цьому вже з призначеною пенсією вони можуть продовжувати працювати на іншій роботі. Призначення дострокових пенсій для депутатів, які склали свої повноваження, проводиться не більше ніж за два роки до настання пенсійного віку.
 
Для розрахунку розміру пенсії береться середня заробітна плата за два останні роки роботи. Також працівник може запропонувати Пенсійному фонду розрахувати йому пенсію з середньої заробітної плати за будь-які п’ять років безперервного стажу, коли він отримував найбільші доходи.