Захист екс-президента Леоніда Кучми просить суд скасувати постанову Генпрокурора від 1 березня 2005 року про закриття кримінальної справи проти Миколи Мельниченка.
Відповідну скаргу Сергій Ульянов та Віктор Петруненко спрямували до Печерського районного суду Києва, сказано у повідомленні адвокатів. Сповістила «Українська правда» у четвер.
На їхню думку, закриття кримінальної справи проти Мельниченка відбулося незаконно, адже не було проведено жодного допиту самого Мельниченка. Адвокати зазначають: Кучма вже заявляв, що «шпигунство, зрада держави та розпродаж її таємниць, шантаж, наклеп та фальсифікація не мають права лишатися безкарними».
Екс-президент упевнений: «збереження фактичної недоторканності Мельниченка під приводом нібито «крайньої необхідності» його дій означає відмову слідства від пошуків справжніх замовників убивства журналіста Гонгадзе, які організували злочинне прослуховування кабінету Президента України та фальсифікували зроблені там записи».
На думку адвокатів, постанова від 1 березня 2005 року легалізувала дії екс-майора Держ-охорони, оголосивши їх такими, що були зумовлені крайньою необхідністю. Проте така оцінка дій Мельниченка суперечить закону, вважають Ульянов та Петруненко.
Крім того, дії Мельниченка, на їхнє переконання, були заздалегідь сплановані, велися таємно, тривалий час та із застосуванням спеціальної технічної бази, а тому визнати їх діями у стані крайньої необхідності неможливо.
«Він продавав їх різним покупцям, серед яких були й іноземні установи та організації, причому робив це через значний проміжок часу після здійснення записів. Мельниченко керувався лише своїми особистими, у тому числі і корисливими, мотивами», — заявляють захисники Кучми.
«Ми впевнені, що поновлення справи проти Мельниченка необхідно для встановлення організаторів незаконного прослуховування. Не знайшовши їх, неможливо встановити фальсифікаторів записів та дійсних замовників вбивства Георгія Гонгадзе», — стверджують адвокати екс-президента.
Водночас адвокат Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко вважає, що порушення кримінальної справи проти майора Мельниченка посприяє встановленню істини в справі про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе. Про це вона сказала, коментуючи звернення Леоніда Кучми в суд із проханням відновити розслідування кримінальних справ щодо Мельниченка, повідомило агентство «Інтерфакс-Україна».
Вона також підкреслила, що, з одного боку, необхідно розуміти, що це «єдина можливість виправдати дії Мельниченка. Якщо він вважає, що в нього були достатні підстави, — з такою думкою погодиться суд».
З іншого боку, на думку адвоката, це допоможе встановити походження записів, що були зроблені в кабінеті Президента, і надалі одержати можливість використовувати ці записи як докази в суді.
«Так чи інакше, у діях Мельниченка або взагалі тих осіб, що записували в кабінеті Президента, на мою думку, є склад злочину», — сказала адвокат. Теличенко також додала: «Без цього, фактично, істотно просунутися у розслідуванні вбивства Гонгадзе ми не зможемо».