Кількість школярів на Тернопільщині щороку зменшується. Майже половина початкових шкіл мають менш як 10 учнів, кожна шоста-сьома «дев’ятирічка» — менше сорока, кожна дев’ята-десята «одинадцятирічка» — менше ста. Через відсутність учнів довелося закрити початкову школу в селі Лежанівка Гусятинського району, тимчасово зупинено функціонування трьох шкіл у Заліщицькому, Лановецькому і Чортківському районах. І навіть у приміському Тернопільському районі довелося припинити заняття в дошкільному закладі села Кип’ячки.

Чимало молодих людей змушені заробляти на прожиття за кордоном. Вони не поспішають заводити сім’ї, а якщо й одружуються і народжують дітей, то ті йдуть до італійських, португальських, польських, англійських, іспанських та шкіл інших країн. Звичайно, якщо в селі є робота, то там і кількість учнів зростає. Яскравий приклад — Васильківці Гусятинського району, де щороку відкривають нові класи. Тут розташоване базове господарство агрохолдингу «Мрія», який очолює Герой України Іван Гута. На жаль, таких сіл і таких шкіл не так багато.

Що казати про сільські школи, якщо й міські порожніють. Сама собою відпала «двозмінка», наповнюваність класів зменшується. Загалом, за словами начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Івана Запорожана, один учень сільської школи Тернопільщини стає державі у 12 тисяч, міської — у дві. Тож через малу кількість школярів і недостатнє фінансування є нові «кандидати» на закриття. Щоправда, чиновник пообіцяв, що в кожному конкретному випадку братимуть до уваги думку батьків і територіальної громади.

Школярів не лише стає менше, а й здоров’ям вони не можуть похвалитися. Головний державний санітарний лікар області Степан Дністрян каже, що лише кожного десятого випускника можна назвати здоровим.

 

Тернопільська область.