Працюю в шкільній бібліотеці 22 роки. Чи можу я йти на пенсію за вислугою років?

Надія МАКСИМЕЦЬ.
Чернігівщина.
Оскільки ви, Надіє Миколаївно, працюєте в структурному підрозділі ЗОШ, а не в установі чи закладі освіти, що є юридичними особами, ви не маєте права на призначення пенсії за вислугою років. Це визначено Постановою Кабінету Міністрів від 4.11.1993 року № 909 (із змінами та доповненнями).
Як оплачується робота педагога, що має звання «вчитель-методист»?
Юрій С-КО.
Конотоп
Сумської області.
За педагогічне звання «вчитель-методист» передбачена 15-відсоткова надбавка до посадового окладу (наказ МОН № 102 від 15.04.1993 р.).
Кого зараховують до ВНЗ за співбесідою?
Сергій МИТІВ.
Бережанський район
Тернопільської області.
Особи, яким надано таке право Законом України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», зараховуються за результатами співбесіди. Якщо вас не рекомендуватимуть до зарахування, ви можете вступати до закладу на загальних підставах.
Скільки додаткових балів я, призер Всеукраїнської олімпіади, отримаю при вступі до університету?
Олег М-КОВ.
Свалявський район
Закарпатської області.
Призери (особи, нагороджені дипломами І—ІІІ ступенів) Всеукраїнських учнівських олімпіад з базових предметів та призери Всеукраїнських конкурсів — захистів науково-дослідницьких робіт учнів — членів Малої академії наук, що відбулися цього навчального року, отримають додаткові 50, 40, 30 балів (відповідно за диплом І, ІІ та ІІІ ступенів).