У депресивному регіоні хочуть створити солелікарню
На Львівщині започаткували виїзні колегії обл-держадміністрації в проблемні райони. Першим став дрогобицький промисловий регіон, який об’єднує міста Дрогобич, Борислав і Трускавець.
Голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк привіз до Дрогобича всю свою команду, від заступників до начальників управлінь, щоб серйозно проаналізувати, що заважає розвиватися колись потужному промисловому центру.
У регіоні за п’ять місяців допущено серйозне недовиконання місцевих бюджетів, від 23 до 28 відсотків, хронічно не вистачає коштів для оплати праці бюджетних установ. У Дрогобичі, який за промисловим потенціалом посідає другу сходинку після Львова, середня зарплата — 1751 гривня, у Трускавці — 1297. Ці показники на Львівщині найнижчі.
Міські голови Дрогобича, Борислава, Трускавця, голова Дрогобицької райдержадміністрації розповіли про свої проблеми, мали змогу отримати відповідь від керівників обласних служб чи управлінь. У жвавому, конструктивному діалозі обговорювали, як надати нове прискорення Дрогобицькому краю, в якому зосереджено такі потужні підприємства, як нафтопереробний комплекс «Галичина», автокрановий завод, долотний, «Бориславнафтовидобування». Не оминули увагою й перлину краю — трускавецькі санаторії з лікувальною «Настусею».
Не таємниця, що значна частка економіки краю перебуває в тіні. Голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк пообіцяв, що влада надаватиме всіляку допомогу тим керівникам підприємств, які працюють прозоро і сплачують податки.
Проблемним залишається і сільськогосподарський Дрогобицький район. За обсягами реалізації промислової продукції на одного мешканця він посідає 18-те місце з 20 районів Львівщини. Скоротилося поголів’я корів на 6,5 відсотка, свиней — на 2,4, птиці — на 40,8 відсотка. Зменшилось виробництво молока та яєць. Заборгованість з виплати заробітної плати зросла порівняно з початком року в 6 разів. Податковий борг порівняно з початком року зріс на 39,7 відсотка. Керівник області дав доручення голові Дрогобицької РДА та очільникам управлінь облдержадміністрації щодо підтримки сільськогосподарських товаровиробників за рахунок коштів місцевих та державного бюджетів, нарощення поголів’я великої рогатої худоби. У регіоні великі можливості для реалізації сільськогосподарської продукції. Тільки молока щодня Трускавець споживає 50 тонн.
«Все у нашому краї взаємопов’язане, — наголосив міський голова Борислава Володимир Фірман. — Свого часу припинили качати нафту в Бориславі, після чого дебет мінеральної води в Трускавці впав на кілька пунктів». На колегії народилась ідея, як вдихнути нове життя в найпроблемніший Стебник, де колись добували сіль, а нині час від часу утворюються провалля. Один з членів колегії запропонував відкрити в місті солелікарню, яка може працювати поряд з підприємством «Полімінерал». Одразу прийняли рішення створити робочу групу, яка дасть свої рекомендації, як втілити цю ідею в життя.
Друга частина колегії відбувалася на важливих будовах Дрогобиччини. Учасники колегії ознайомилися з перебігом реконструкції стадіону «Галичина», побували на об’єктах, де споруджують протипаводкові системи в селах Рихтичі та Почаєвичі.
Як розповів «Голосу України» голова Львівської ОДА Михайло Цимбалюк, Дрогобич — найбільше після Львова місто області, стало полігоном для відпрацювання нових шляхів ефективної співпраці між виконавчою владою та органами місцевого самоврядування. Наступні виїзні засідання колегії облдержадміністрації відбудуться у Трускавці та Сколівському районі.
 
Львівська область.
Фото Ігоря СЕНКАЛЬСЬКОГО.
На знімку: учасники виїзної колегії Львівської ОДА на будівництві захисних протипаводкових систем у Дрогобицькому районі.