Учора під час засідання робочої групи з питань реформування кримінального судочинства Президент Віктор Янукович виступив з ініціативою створити експертну робочу групу для розробки Концепції реформування правоохоронної системи.

На думку глави держави, у цьому документі мають відображатися структурні зміни, шляхи підвищення ефективності діяльності правоохоронних органів, посилення їх кадрового і ресурсного забезпечення. «Реформування має гарантувати демократичний громадський контроль за діяльністю цих органів», — сказав Президент. Глава адміністрації Президента отримав доручення у двотижневий строк подати пропозиції до створення такої групи.

Спілкуючись з учасниками зібрання, Віктор Янукович наголосив, що свавілля при розслідуванні злочинів має невідворотно каратися. А реформування вітчизняного кримінального судочинства не повинно обмежитися лише ухваленням проекту нового Кримінального процесуального кодексу, сказав він.

На переконання глави держави, наступним важливим етапом у цьому напрямі стане підготовка проекту закону про кримінальні проступки та проектів інших законів, що дозволять забезпечити реальне виконання кодексу. Йшлося, зокрема, про нову редакцію Кодексу про адміністративні правопорушення, законів «Про адвокатуру» і «Про судову експертизу».

Певного оновлення, на думку В. Януковича, потребує також Кримінальний кодекс — це стосується, зокрема, посилення норм у частині захисту правосуддя. «Обов’язок влади — гарантувати та забезпечувати справедливість в усіх сферах суспільного життя, — наголосив Президент. — Насилля та свавілля з боку держави неприпустимі».

Вл. інф.