Окреслити головні проблеми та недоліки фармації, а також шляхи їх вирішення намагалися учасники парламентських слухань: «Про сучасний стан та перспективи розвитку фармацевтичної галузі України». Адже успішне завершення реформи медичної галузі неможливе без наведення порядку у цій сфері.
Порівняно з іншими країнами СНД наша фармацевтична промисловість розвивається більш динамічно, використовує сучасні технології, розробляє і впроваджує нові лікарські засоби. До того ж без бюджетних інвестицій. Тож, здавалося б, є всі передумови для створення цивілізованої, сучасної системи забезпечення населення якісними та безпечними ліками. Та все-таки, попри низку позитивних моментів у сфері охорони здоров’я, існує й чимало проблем. Це, зокрема, обмежений обсяг фінансування, нераціональне використання та дорожнеча медпрепаратів, агресивна неконтрольована реклама, яка призводить до самолікування тощо.
За словами голови Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров’я Тетяни Бахтеєвої, ціни як на іноземні, так і на вітчизняні ліки зросли останнім часом утричі. Водночас Міністерство охорони здоров’я здійснює держзакупівлю за завищеними цінами, яку нав’язують посередники. Тому, на думку народного депутата, на часі ухвалення закону щодо недопущення підвищення цін на медичні препарати. «Я глибоко переконана, одним із заходів могло б стати введення десятивідсоткової ставки ПДВ на лікарські засоби, оскільки Україна — це, напевно, єдина держава, яка цього досі на зробила»,— зауважила парламентарій. Такий крок, переконана Т. Бахтеєва, дозволить посилити митний контроль за їх увезенням на територію нашої країни. А також зробить невигідним завищення цін до перетину кордону, оскільки у такому випадку доведеться сплачувати більший податок. А, на думку президента Асоціації «Виробники ліків України» Петра Багрія, введення ПДВ поставить у рівні умови виробників вітчизняних препаратів та імпортних. Отримані кошти (за попередніми оцінками, це близько трьох мільярдів гривень на рік) можна спрямувати на відшкодування їхньої вартості для соціально незахищених верств населення.
Т. Бахтеєва акцентувала також увагу на питанні безпеки препаратів та їх рекламі. «Авторитет лікаря як основної ланки у діагностиці захворювань та призначенні терапії підривається масовим потоком недоброякісної реклами, — констатувала депутат. — Це свідчить лише про те, що населення займається самолікуванням придуманих під впливом реклами хвороб і абсолютно не знає істинного стану свого здоров’я. В результаті, купуючи препарати від одних хвороб, люди помирають від інших». Вона повідомила також, що парламент ухвалив у першому читанні три законопроекти, які передбачають цілковиту заборону лікарських засобів.
На думку президента Національної академії медичних наук України Андрія Сердюка, вітчизняний інноваційний сегмент розвивається вкрай повільно, хоча Національна академія та Академія медичних наук готові передати до виробництва десятки розробок. Саме тому він підтримав ініціативу, озвучену на слуханнях, щодо створення біотехнологічного центру. «Дійсно, це буде головний стрижень у розвитку нашої фармацевтичної промисловості», — наголосив він.
Загалом під час слухань звучало чимало пропозицій, зокрема, і щодо вдосконалення законодавства. Проте, на думку головуючого Першого заступника Голови Верховної Ради Адама Мартинюка, потрібно підготувати і внести об’єднаний законопроект про внесення необхідних змін. Такий підхід, переконаний він, допоможе прискорити вирішення проблем.
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.
На знімку: Юрій Гайдаєв, Тетяна Бахтеєва.