Впізнати її можна по очах
На території України зустрічається п’ять видів отруйних змій. Найрозповсюдженіші у нас гадюки звичайні, що активізуються влітку та навесні. Про це вчора на прес-конференції розповіла зоолог сектору «Акватераріум» Київського зоопарку Оксана Мороз. За її словами, зміїна отрута руйнує еритроцити, порушує згортання крові, вражає нервову і серцево-судинну системи. Більше того, може стати смертельною для маленьких дітей, в яких ще не сформовано імунітет. Щоб не стати жертвою гадюки, краще її не чіпати й про всяк випадок знати ворога в обличчя.
Отруйну гадюку часто плутають з вужем. Утім, в неї немає характерних для вужів плям з боків голови, натомість уздовж спини тягнеться темна зигзагоподібна смужка. Впізнати гадюку можна по очах — її видає вертикальна зіниця, як у кішки. Зазвичай ця змія невелика за розміром — сягає 60—70 сантиметрів і має сіре або сіро-оливкове забарвлення тулуба.
«У гадюк великі зуби, 12-13 міліметрів довжиною, причому швидкість укусу сягає декількох долей секунди. Це скоріше не укус, а пневматичний удар», — розповідає Оксана Мороз.
При зустрічі з людиною гадюка, як правило, намагається сховатися. І ніколи не нападає першою. Тому краще не будити в ній звіра. Відчуваючи загрозу, змія займає оборону: шипить та здійснює погрозливі кидки.
«На природі, перед тим як кудись сідати, слід оглянути місце відпочинку. Краще не мацати нічого руками, а викоритстати для цього звичайну палку. У більшості випадків змія дасть вам дорогу й зникне з поля зору, адже кусає вона тільки захищаючись», — додає зоолог.
Якщо нещастя таки сталося й вас ужалила гадюка, перш за все треба якомога скоріше висмоктати з рани отруту, постійно її випльовуючи. Не можна цього робити тому, у кого є поранення слизової губ або порожнини рота. Накладати жгути, надрізати місце укусу та припікати його не варто — усі ці маніпуляції лише нашкодять. А от прикласти щось холодне та знерухомити постраждалу кінцівку слід обов’язково. Після укусу уражене місце швидко набрякає, виникає слабкість, запаморочення. Постраждалого треба доправити до лікарні.
Утім, легше запобігти укусу, ніж лікувати його наслідки. Тому, йдучи в ліс, необхідно дотримуватися правил безпеки. Гумові чоботи або черевики, штани із цупкої тканини, які не облягають ноги, допоможуть людині навіть при нападі змії залишитися неушкодженою. Імовірніше за все, плазун прокусить тільки тканину, а не шкіру.