Лідер депутатської фракції Народної партії у Верховній Раді України Ігор Шаров  упевнений, що пенсійна реформа «назріла не сьогодні, а ще позавчора». Про це він сказав в інтерв’ю журналістам.

«Пенсійна реформа «бігала» за кожним урядом України, починаючи з 2004 року, але від неї відмахувалися, як від непопулярного кроку, що може істотно вплинути на рейтинг провладної політичної сили», — заявив Ігор Шаров.
На думку політика, доволі напружена ситуація з рівнем зовнішніх запозичень пояснюється тим, що «позичені у різних фондів, банків і урядів кошти йшли не на модернізацію економіки, а на проїдання, у тому числі й на виплату пенсій».
«Нині склалася ситуація, коли один працюючий українець забезпечує пенсію одного пенсіонера. Зрозуміло, що грошей у Пенсійному фонді постійно не вистачає», — зазначив лідер депутатської фракції.
Ігор Шаров вважає, що пенсійна реформа повинна йти в ногу з реформою системи охорони здоров’я, стимулюванням підприємництва та створенням нових робочих місць.
«Для скептиків можу сказати одне: від успіху пенсійної реформи залежить сьогодні національна безпека України, бо, залишивши все, як є, ми можемо поховати незалежність країни: спочатку економічну, а потім і формальну», — сказав народний депутат.
«Багато хто каже, що, підвищуючи пенсійний вік, ми орієнтуємося на розвинені країни. Саме по собі таке підвищення не є реформою. Впроваджуючи її, уряд має взяти чіткий курс на досягнення нових стандартів соціального забезпечення і європейської якості життя», — заявив Ігор Шаров.
До речі
Пенсійну реформу підтримують 77,1% громадян України. Про це свідчать результати опитування, проведеного Інститутом Горшеніна з 11 по 13 червня 2011 р. Із всіх опитаних 52,3% вибрали варіант відповіді «точно потрібна», 24,8% — «скоріше потрібна». Не бачать необхідності в пенсійній реформі тільки 4,8% респондентів. 43,2% громадян України вважають, що пенсійна система повинна бути солідарною (у цьому разі кошти на виплату пенсій беруться з відрахувань працюючих громадян). 33,2% підтримали накопичувальну систему (відрахування від зарплати накопичуються на спеціальних рахунках).