Про це під час круглого столу «Реформа ЖКГ в Україні: чи можливе перезавантаження?» заявив народний депутат від «БЮТ—«Батьківщина» Юрій Сербін.

Парламентарій підкреслив: перед тим, як створювати ОСББ в старих будинках, треба щоб з місцевого або державного бюджетів, по можливості, виділялись гроші для їх ремонту. Також необхідно проводити навчання людей, які зможуть працювати в ОСББ.

ПРОПОЗИЦІЯ

Ю. СербІн: «У Житловому кодексі передбачити однакові тарифи на ЖКГ і для фізичних осіб, і для ОСББ».

«Ми зробили помилку, коли дозволили приватизацію житлових будинків і не подумали про ефективного власника», — сказав народний обранець.

Він зазначив, що профільні міністерство та комітет разом з громадськими організаціями мають роз’яснювати громадянам, для чого створюється ОСББ.

До того ж організовувати такі об’єднання парламентарій запропонував до отримання права власності.

Народний депутат від «НУ—НС» Зиновій Шкутяк нагадав, що ще 2001 року було ухвалено закон про створення ОСББ. Нині в Україні існує близько восьми відсотків таких об’єднань, а фактично їх наполовину менше. Це свідчить про те, що система ЖКГ потребує реформування.

ПОЗИЦІЯ

З. Шкутяк: «Людям треба пояснити, що саме вони мають управляти та організовувати життя у своєму будинку. Іншого способу, крім створення ОСББ, немає».