Торік на Байковому кладовищі на місці поховання Лесі Українки було вчинено акт вандалізму: по всьому периметру пам’ятника поетеси знищено його декоративне оздоблення — бронзову гірлянду з лаврів та квітів, традиційний символ народної шани. Це оздоблення було невід’ємною складовою творчого задуму відомого скульптора, народного художника України Галини Петрашевич. Сам пам’ятник, встановлений у 1939 році, є пам’яткою історії та культури. 
На громадянській панахиді 30 липня 2010 року Музей видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького виступив із закликом посприяти фаховою майстерністю, порадою чи коштами реставрації ушкодженого пам’ятника Лесі Українки та впорядкуванню меморіалу родини Косачів.
Головне управління охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації, на жаль, спромоглося тільки на відновлення гірлянди в гіпсі, матеріалі недовговічному та нестійкому до атмосферних впливів.
Високопрофесійне проведення реставраційних робіт пам’ятника (відтворення бронзової гірлянди) зголосився безплатно провести знаний скульптор, майстер по роботі з бронзою Володимир Щур (киянам добре відомі його роботи — пам’ятники Леоніду Бикову, Владиславу Городецькому, Олені Телізі; скульптурні зображення головних героїв п’єси М. Старицького «За двома зайцями» на Андріївському узвозі тощо).
Відновленню первісного вигляду пам’ятки історії та культури в бронзі ми завдячуємо допомозі небайдужих українців, громадських діячів Миколи Томенка та Миколи Даневича. 2011-го ми відзначаємо 140-річчя від дня народження Лесі Українки та 100-ліття створення нею геніальної драми-феєрії «Лісова пісня», що стала вершиною української драматургії. До 1 серпня — дня вшанування пам’яті поетеси — будуть завершені роботи з реставрації пам’ятника Лесі Українки та впорядкування меморіалу родини Косачів.
Наталя ТЕРЕХОВА, директор Музею видатних діячів української культури Лесі Українки, Миколи Лисенка, Панаса Саксаганського, Михайла Старицького;
Ірина ЩУКІНА, завідувач музею Лесі Українки.