(З виступу голови Комітету з питань будівництва, містобудування, житлово-комунального господарства та регіональної політики Верховної Ради України, заступника голови депутатської фракції Партії регіонів у Верховній Раді України, першого заступника голови Партії регіонів В. В. Рибака на засіданні ІІ Форуму регіонів Уральського федерального округу Російської Федерації та України 25 травня 2011 року в Києві).

Шановні учасники форуму, друзі!

Для мене велика честь від імені більшості в парламенті України привітати учасників ІІ Форуму регіонів Уральського федерального округу Російської Федерації та України, побажати всім успішної й плідної роботи, а головне — результативної.

Ні для кого не є таємницею, що Росія була й залишається головним стратегічним партнером України. І ті договори, які підписані за минулі два десятиліття керівниками наших країн, говорять про це.

Про це промовисто свідчать і підсумки минулого року. Так, за даними Держкомстату України, серед наших торгових партнерів Російська Федерація посіла 2010 року 1-ше місце серед усіх країн світу.

Загальні тенденції зовнішньоторговельного обороту:

за минулий рік зовнішньоторговельний оборот з Російською Федерацією становив більш як 41,5 млрд. дол. США й збільшився порівняно з 2009 роком на 60,7%.

При цьому:

— загальний експорт товарів і послуг з України у Російську Федерацію за 2010 рік становить більш як 18,5 млрд. дол. США й збільшився порівняно з 2009 роком на 55,3%;

— загальний імпорт товарів і послуг з Російської Федерації в Україну за 2010 рік становить майже 23 млрд. дол. США і збільшився порівняно з 2009 роком на 65,4%.

Станом на 1 січня 2011 року обсяг українських інвестицій в економіку Російської Федерації становить 194,3 млн. дол. США, що становить 2,8% від загального обсягу інвестицій з України. Водночас Російська Федерація інвестувала в економіку України 3,4 млрд. дол. США, що становить 7,6% від загального обсягу прямих іноземних інвестицій в економіку України.

Упевнений, що така позитивна тенденція зовнішньоторговельного обороту буде неминуче сприяти подальшому співробітництву наших країн.

Сьогодні у нас головним завданням є побудувати ефективну владу, зробити все, щоб найближчим часом люди відчули, що у країні з’явився порядок, що у регіонах працює вертикаль влади, в якої є єдине завдання — поліпшення життя людей.

У регіональній політиці однією з найістотніших проблем залишається усунення диспропорції соціально-економічного розвитку регіонів, їх низька конкурентоспроможність, відсутність необхідної інвестиційно-інноваційної активності на місцях. Такий стан не дає можливості повною мірою використовувати потенціал міжрегіонального і міжнародного співробітництва.

Президент України Віктор  Янукович висунув нову стратегію регіонального розвитку в Україні, і це є необхідною умовою успішності всього комплексу економічних реформ.

Певна річ, це непросто зробити після «помаранчевого безладу» 2005—2009 років.

Хочу наголосити, що після виборів ситуація в Україні дає змогу з оптимізмом дивитися в майбутнє і поглибити наші відносини на регіональному рівні. Сьогодні всі гілки влади налаштовані на вирішення складних питань економічного співробітництва. Уперше за всі роки незалежності Президент має більшість у парламенті, уряд виконує програму Президента, яку підтримали люди на виборах, парламент ухвалює закони, необхідні країні.

Також у 2010 році пройшли вибори до місцевих влад у регіонах. У 22 з 25 регіонів вочевидь підтримують програму Президента «Україна для людей».

Президент ставить завдання вже найближчим часом провести децентралізацію фінансової системи (бюджетний федералізм), максимальну передачу фінансів на місця — туди, де виникають проблеми й де їх потрібно розв’язувати.

Досвід співробітництва на регіональному рівні з Росією в нас є, просто потрібно поглиблювати ці відносини. Ще у середині 90-х років (травень 1997 року), коли між керівниками наших країн був підписаний широкомасштабний договір, ми першими в Україні підписали й здійснили договір про співробітництво між Донецьком і Москвою (Віктор Федорович Янукович працював тоді головою Донецької облдержадміністрації, а я — міським головою Донецька). Після цього були підписані інші договори.

Є у нас досвід співробітництва прикордонних регіонів, таких, як Харківська, Донецька, Луганська області з Курською, Ростовською, Бєлгородською областями Росії. І цей досвід треба поглиблювати.

Для нас важливим є вивчення процесів практичного вирішення модернізації у промисловості, в економіці, що відбуваються в Росії. Зокрема, у таких галузях, як будівництво, житлово-комунальне господарство тощо.

Значну роль у вирішенні питань регіонального співробітництва між нашими країнами, що нагромадилися, грає багаторічне співробітництво між нашими партіями — Партією регіонів і партією «Єдина Росія», представниками якої є російські учасники форуму. 

Ще в червні 2005 року було підписано Угоду про співробітництво між «Єдиною Росією» і Партією регіонів. У рамках цієї угоди наші партії конструктивно взаємодіяли на всіх рівнях з метою зміцнення російсько-українських відносин, подолання штучно створеної кризи взаєморозуміння між нашими державами, виведення стратегічного партнерства на якісно новий рівень. 

Розвиваючи положення Угоди, з огляду на те, що обидві політичні сили вступили у виборчу кампанію як лідери передвиборних змагань, у серпні 2007 року між нашими партіями було підписано Меморандум про співробітництво між Партією регіонів і партією «Єдина Росія». У Меморандумі було висловлено готовність партій до взаємних консультацій, узгодження своїх політичних позицій, обміну досвідом передвиборної боротьби.

Люди на всіх рівнях багато говорять про європейське співробітництво. Звичайно, нашим країнам, близьким по духу, близьким за економікою, потрібно в результаті тісного співробітництва домагатися європейських стандартів життя: і у заробітній платі, і в пенсійному забезпеченні, і в освіті, медицині, соціальній підтримці людей.

Гадаю, що для цього ми й зібралися 25 травня у Києві, в Українському домі, на ІІ Форум регіонів Уральського федерального округу Російської Федерації та України, і в нас усе вийде. А договори, які будуть підписані в результаті роботи Форуму, про співробітництво регіонів, — нехай працюють на благо народів наших країн.