Інтерв’ю з народним депутатом Володимиром Миколайовичем ВЕЧЕРКО
— Володимире Миколайовичу, ви — перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань європейської інтеграції. Чому саме цей комітет обрали для роботи?
— Для мене євроінтеграція — це передусім наближення рівня життя українців до європейських стандартів. Працюючи в комітеті, я багато разів бував у відрядженнях у країнах Євросоюзу. І в мене завжди виникали запитання: чому в Європі пенсія становить 700—900 євро, а в нас 700—900 гривень? Чому у них жінка може собі дозволити кілька років перебувати в оплачуваній державою відпустці по догляду за дитиною, а в нас допомоги вистачає тільки хіба що на підгузки? Чому в країнах ЄС талановита молодь з будь-якої провінції може вступити до найкращого ВНЗ країни, а в нас для вступу до технікуму потрібно заплатити хабар ректору? Ці питання хвилюють мене, тому що я бачу, як вони хвилюють громадян. І євроінтеграція — це не красиві слова в документах, це подолання розривів між реальністю, в якій живуть наші громадяни, і реальністю, в якій живуть поляки, німці, французи і т. д.
— Мета, звичайно ж, благородна, але як її досягти?
— Будь-яка мета досягається тільки шляхом наполегливої праці. Високі пенсії, конкурентоспроможна освіта, якісна медицина, облаштовані міські сквери — все це не з’явиться само собою.
— Ви говорите про майбутнє, а що вже було зроблено владою для покращення життя громадян?
— Я не можу відповідати за дії всіх представників влади. Можу сказати, що зроблено особисто мною. Як народний депутат, більшу частину своєї уваги я приділяю проблемам округу. Безумовно, робота ведеться по всій Україні, але Стаханов, Первомайськ, Попасна, Алмазна, Ірміно залишаються в полі моєї уваги постійно. По-перше, в цьому регіоні я народився і виріс, по-друге, я вважаю, що кожному депутату треба нести відповідальність за певний округ. Такий підхід дозволяє детально вивчити всі проблемні питання та ефективніше їх вирішувати.
— Добре, тоді запитаю інакше. Що ви особисто зробили для жителів регіону, скажімо від початку 2011 року?
— 2011 рік розпочався з привітань і допомоги тим, хто її найбільше потребує. У рамках Всеукраїнського благодійного марафону, організованого «5 каналом», мною була надана допомога дітям із малозабезпечених та багатодітних сімей у Луганській, Донецькій, Київській та Чернівецькій областях. Крім того, вітання з Новим 2011 роком отримали 400 дітей Стаханова і Первомайська. До свята 8 Березня — подарунки представницям жіночих рад. Напередодні святкування Дня Перемоги допомогу та подарунки вручили ветеранам Великої Вітчизняної війни Стаханова, Алмазної, Ірміно та Первомайська. Всього 700 ветеранам.
Також допомога була надана «Союзу інвалідів України», виділено гроші на реконструкцію Свято-Успенської Києво-Печерської лаври та Свято-Іллінської церкви.
Крім того, я завжди реагую на звернення громадян, які отримую постійно. Громадяни звертаються з особистими питаннями різного характеру: від початку 2011 року надійшло близько 70 звернень, які були розглянуті мною і направлені у відповідні органи. Також до мене часто звертаються голови міських рад та адміністрацій з проханнями сприяти вирішенню більш глобальних проблем — це питання бюджету, житлово-комунального господарства, охорони здоров’я та освіти...
— У такому разі не можу не запитати вас про плани на майбутнє? Які проекти, програми плануєте реалізувати в рамках допомоги округу?
— На початку цього року ми зіштовхнулися з проблемою необхідності систематизації роботи. Тому я ініціював розробку комплексної стратегії розвитку Луганщини «Успішний регіон — успішна країна» на 2011—2016 рр. Цей документ ґрунтується на дослідженні реальних проблем громадян і включає в себе такі програми: соціального захисту нужденних, залучення інвестицій в регіон (боротьба з безробіттям), розвитку інфраструктури та охорони екології, підвищення якості медичних послуг, впровадження європейських освітніх стандартів та профілактики негативних явищ серед молоді. Частково вона вже запрацювала, хоча на даному етапі стратегія ще допрацьовується. Але, гадаю, вже у вересні ми зможемо презентувати її нашим громадянам і почати повномасштабну її реалізацію.
Точка зору
Народний депутат України Володимир ВЕЧЕРКО: 
«Для того щоб реалізувати ці цілі — треба працювати як керівництву держави, так і керівникам місцевих адміністрацій. Усі гілки влади як національного, так і локального рівня повинні спільно працювати для досягнення цих результатів. На сьогодні вже зроблені перші кроки — визначено ключові завдання в кожній сфері й розпочато їх реалізацію. Тепер треба йти далі — продовжити розпочату роботу і забезпечити контроль за її виконанням.