Про це під час неформальної дискусії заявила експерт у сфері житлово-комунального господарства, адвокат Тетяна Монтян.
«Цей документ практично повністю складається з переписаних своїми словами нормативних актів. І коли постане питання, яку норму застосовувати, Цивільного кодексу чи Житлового, судова система буде дійсно у колапсі», — підкреслила вона.
Крім того, за її словами, законопроект не узгоджений з іншими чинними нормативними актами, а також суперечить рекомендаціям, які додатково подавалися Кабінетом Міністрів.
Тетяна Монтян зазначила, що країна перебуває на межі техногенної катастрофи, оскільки запас міцності систем житлово-комунального господарства знаходиться в жахливому стані. Комунікації зношені на 80%. А місцева влада, за її словами, абсолютно не зацікавлена в їх оновленні, оскільки не має економічних стимулів для цього.
Експерт з ЖКГ Дмитро Левицький зазначив ініціативи, які несуть загрози для власників житла. Зокрема, документ нівелює значення «об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» (ОСББ) та «власників квартир» як таких і створює непрозорі умови для доступу до ринку житла. Також законопроектом передбачено, що договір керуючої компанії із споживачами може укладатись шляхом публікацій його умов. «Керуючій компанії достатньо самій визначити ціну, на яких умовах надавати послугу та опублікувати це. А ми маємо сплачувати кошти», — зазначив він.
Голова ВМГО «Демократичний альянс» Василь Гацько повідомив, що тексту проекту Житлового кодексу нині немає, і невідомо, на якій стадії підготовки він перебуває.