Молочна кухня міської лікарні № 1 Донецька отримала дозвіл на поновлення роботи — вперше після масового отруєння 60 малюків у квітні цього року. Тоді заклад закрили на перевірку. Її результати виявилися невтішними: стафілокок було виявлено у восьми дітей, в тому числі у п’яти з них — так звану мікст-інфекцію (стафілокок плюс ротавірус). Аналогічні збудники знайшли у працівників дитячої молочної кухні, у змивах із обладнання, рук персоналу, а також у пробах сиру, приготованому на кухні. Тоді ж санітарні служби взялися за ревізію інших аналогічних закладів області.

 

«На сьогодні вжито найвідповідальніших заходів, — запевнив головний державний санітарний лікар Донецька В’ячеслав Міщіряк. — У кухнях проведені дуже ретельні ремонти, вкладені великі гроші. Гадаю, у червні вони вже запрацюють усі». За словами чиновника, молоко для приготування продукції кухні отримуватимуть, як і раніше, із ТОВ «Тепличний», розташованого на околиці міста. Заклади, які виготовляють дитяче харчування, вирішено оснастити спеціальними ізотермічними автомобілями. Рішення про придбання чотирьох таких машин має ухвалити сесія міської ради.

А от прокуратура міста винесла протест на рішення головного державного санітарного лікаря Донецька про поновлення діяльності і дозвіл реалізації продукції дитячої молочної кухні міської лікарні № 1. «Назване рішення є незаконним і підлягає скасуванню, оскільки суперечить вимогам чинного законодавства», — повідомив перший заступник прокурора міста Олег Сюсяйло. Як повідомляла наша газета, після масового отруєння малюків прокуратура провела перевірку та порушила кримінальну справу. Перевірка встановила, що протягом чотирьох місяців заклад здійснював переробку молока та виготовлення молочних продуктів для дитячого харчування із грубим порушенням норм, які містяться в законах «Про планування і забудову територій», «Про безпеку і якість харчових продуктів», «Про дитяче харчування», «Про молоко і молочні продукти». У прокуратурі наголошували, що після капітального ремонту, проведеного торік, дитяча молочна кухня не отримувала дозвіл на експлуатацію.

«Я не знаю, де в Україні на молочній кухні є експлуатаційний дозвіл, — заперечив В’ячеслав Міщіряк. — Є два способи виробництва, і вони легальні, вони узаконені». За час перевірки із закладу звільнилися практично всі працівники — залишилися два сторожі. У санстанції кажуть, що новий персонал ретельно обстежили: у декого із претендентів виявили стафілокок, після чого працівників лікували від інфекції.