Учора відбулося чергове засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, котра вивчає обставини і наслідки діяльності на українському ринку нафтопродуктів компанії «Лівелла» та інших пов’язаних із нею юридичних осіб. Оскільки основним питанням стало заслуховування інформації представника Державної податкової адміністрації Полтавської області Ольги Карабінської, то народні депутати хотіли дізнатись, як так сталося, що фірми, які проводили фінансові операції на суми, що вимірюються мільярдами гривень, практично не сплачували податків.
Зі слів О. Карабінської виходить, що полтавські податківці намагалися неодноразово в судах оскаржити діяльність фірм, які так чи інакше пов’язані з «Лівеллою». Цей шлейф тягнеться ще з 2004 року, коли нафтопродукти без оподаткування завозили різноманітні дочірні підприємства. Однак, тільки-но податківцям вдавалося «підібратися» впритул до викриття незаконної діяльності цих фірм, якими керували підставні особи, їх за надуманих обставин доводили до банкрутства, повідомила О. Карабінська. Одну з них, наприклад, «вивели з гри» на підставі того, що існувала заборгованість за встановлення комп’ютера. Було й таке, що податківці дізналися про банкрутство фірми, яка займалася нафтоперевезенням, не з офіційного повідомлення, а, наприклад, зі шпальт «Голосу України».
Під час спілкування з представником Полтавської ДПА з’ясувалося, що низка поданих цією структурою позовних заяв та касаційних скарг просто «губилися». Щоб оперувати точними даними, члени ТСК на чолі з Романом Зваричем попросили документальних свідчень того, що ці документи належним чином реєструвалися в державних органах. А також усю кореспонденцію податкової із прокуратурою. Ймовірно, ці матеріали депутати матимуть уже до кінця тижня.