Про це заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко сказав, виступаючи на регіональному парламентському семінарі «Перетворити права дитини на реальність для найбільш уразливих дітей», що відбувається в Єревані, повідомляє його прес-служба.
Під час своєї доповіді М. Томенко зазначив, що українське законодавство в частині захисту прав дитини та загалом материнства і дитинства в Україні за останні роки було суттєво удосконалено та отримало високу оцінку міжнародних організацій, які опікуються правами дитини. Для приведення українського законодавства у відповідність до міжнародних вимог та європейських стандартів Україна не ратифікувала тільки дві великі конвенції: Конвенцію Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального розбещення, яка вже підготовлена Міністерством юстиції та передана Президенту України, і в разі її надходження до Верховної Ради буде ратифікована. Окрім того, триває дискусія стосовно доцільності ухвалення Гаазької Конвенції щодо міжнародного усиновлення. «Натомість, решта базових законопроектів в Україні ухвалено. Тож найбільшою проблемою є так званий феномен непрацюючих законів», — наголосив заступник глави парламенту.
М. Томенко зауважив, що оскільки в Україні влада проводить адміністративну реформу, то «досі незрозуміло, хто і в який спосіб, особливо на місцевому рівні, буде опікуватися проблемами материнства та дитинства і захистом прав дитини».