Багато хто з луганських аграріїв побоюються, що на ринок землі прийдуть некомпетентні покупці й тіньові ділки. «У нашому районі де-факто проданими можна вважати 20—30 відсотків наявних у населення земельних паїв. Але держава з цього не одержала жодної копійки. Офіційно паї значаться як такі, які люди обробляють самі», — розповів начальник відділу Держкомзему в Старобільському районі Віталій Косогор.
Приклад того, як за бажання можна «розв’язати всі питання», навів старший викладач кафедри землеустрою та земельного кадастру Луганського національного аграрного університету Микола Поліщук: «Наше дослідно-експериментальне поле — земля сільськогосподарського призначення, і профіль його використання можна перемінити тільки після узгодження у Верховній Раді. Але частину ниви вже «відкусили» без цих складних формальностей. Тому за бажання буде знайдено способи й привласнити ласі ділянки, і перемінити профіль», — вважає він.
За даними обласного управління Держкомзему, у Луганській області земельні паї мають 163 740 селян. Готові їх сьогодні продати 57 тисяч пенсіонерів, що живуть у сільській місцевості, і 23 тисячі городян, що одержали землю як спадщину. Середній розмір земельного паю становить 8,96 га. «Додамо до цього майже 65 тис. га так званих земель запасу, що колись стали безхазяйними через неефективне керування, і одержимо приблизну площу, яка може бути продана після скасування мораторію», — звертає увагу начальник відділу оцінки ринку земель Головного управління Держкомзему в Луганській області Людмила Дюдяєва.
 
Луганська область.