Галузей, які після набуття Україною незалежності були віддані на відкуп ще несформованим ринковим відносинам і недорозвиненому капіталізму, у молодій державі ще залишається чимало. Одна з них — фармацевтична. Своєчасно держава не створила чіткі правила функціонування ринку лікарських препаратів, не допомогла фармацевтичним підприємствам піднятися при переході з державної власності в приватну, довелося відкрити доступ у вітчизняні аптеки іноземному конкурентові. От і хлинув у країну потік імпортних лікарських препаратів, які при цьому не завжди додають здоров’я нації, зате чужоземний виробник чудово навчився заробляти на наших проблемах зі здоров’ям. Адже фармацевтичний бізнес вважається одним із найприбутковіших у сфері споживчих потреб людства.
Так, обсяги лише офіційних аптечних продажів, за оцінками експертів, торік становили близько 2,5 млрд. доларів. Порівняно з 2009 роком цей ринок зріс на 18 відсотків. А в 2011-му українці куплять ліків уже приблизно на 3 млрд. доларів. Водночас, створивши імпортерам лікарських препаратів пільгові умови роботи в Україні, держава недоодержує очікуваних податків з реалізованих у країні медпрепаратів, та й ціни на ліки утримати на рівні купівельної спроможності своїх громадян поки що не вдається. Вихід один — адаптувати умови роботи фармацевтичної галузі до нинішніх потреб людей і української держави.
Про те, що стримує розвиток вітчизняної фармацевтичної галузі й про те, як уряд збирається змінити ситуацію на краще, «Голос України» поцікавився у нового міністра охорони здоров’я Олександра Аніщенка. У скандалах, пов’язаних із застосуванням лікарських препаратів, часто фігурує проблема з підробкою відомих медпрепаратів, застосування яких навряд чи здатне принести користь споживачам. Бувають навіть епізоди, коли застосування фальсифікованих ліків завдає непоправної шкоди здоров’ю населення. Хоча, на думку міністра, проблема не так у підробках, як у продукції, яка не відповідає світовим стандартам якості.
— Контрафактних ліків, за даними Державної інспекції з контролю за якістю лікарських засобів, не так вже і багато, — каже міністр. — Їхня частка на вітчизняному ринку ліків становить близько 2 відсотків. Проблема, швидше, не в підробці ліків, а в якості товару, що постачається в Україну. Візьмімо, приміром, індійського виробника, для якого сертифікація за належними умовами виробництва відповідно до GMP не обов’язкова. Тому ми й готуємо постанову Кабміну, яка зобов’яже мати необхідну сертифікацію не тільки національному, а й імпортному виробнику.
Якщо згадувати про ліки-підробки, то вони у разі виявлення в торговельній мережі, звичайно, вилучаються із продажу. Набагато серйозніша сьогодні справа з так званою продукцією неналежної якості. За підрахунками Міністерства охорони здоров’я, їхня частина на ринку фармацевтичної продукції становить від 55 до 60 відсотків. Щоб кардинально вплинути на такий стан речей, уряд працює над низкою нормативно-правових документів, а Міністерство охорони здоров’я — над розробкою Концепції розвитку фармацевтичної галузі, основною ідеєю якої стане імпортозамінна практика. Адже Україна здатна не тільки налагодити виробництво певних лікарських препаратів для власних потреб, а й гідно представляти вітчизняного виробника за кордоном. В Україні працює 140 підприємств, які випускають лікарські препарати. Майже півтора десятка з них — великі, що мають необхідну GMP-сертифікацію. Чому б їм не допомогти вийти на світові ринки, щоб гідно заробляти, до того ж у чесній конкурентній боротьбі на проблемах зі здоров’ям іноземців?..