В Івано-Франківську всі дружно складають російську мову
Хоча зовнішнє незалежне оцінювання ще в самому розпалі (попереду в абітурієнтів тести з чотирьох предметів), громадські спостерігачі підбивають перші підсумки основної сесії ЗНО. Так, за даними Громадської мережі «ОПОРА», екватор тестування подолано відносно спокійно, втім, не обійшлося без проколів і з боку організаторів, і самих абітурієнтів.
«Відсутність широкомасштабної інформаційної кампанії призвела до того, що абітурієнти не знали, що сертифікат є окремим документом, плутали його із запрошенням-перепусткою і в результаті не були допущені на пункти тестування», — розповіла на прес-конференції у вівторок голова правління Ольга Айвазовська.
Ще одним поширеним порушенням стали запізнення абітурієнтів, які тим самим позбавляли себе права пройти тест. Цього року зафіксовано 141 такий випадок. Деякі намагалися простягнути руку допомоги або самі просили про неї у товаришів, за що й поплатилися анулюванням результатів.
Загалом кількість охочих пройти тести цього року зменшилася. За словами Ольги Айвазовської, явка на тестування почала падати після того, як була введена можливість вступу у ВНЗ за сертифікатами минулих років.
«Якщо порівнювати з 2009 роком, неявка на українську мову та літературу була близько 6 відсотків, сьогодні ж не прийшло майже 12 відсотків. Тобто ті, хто спочатку збирався проходити тестування, потім передумали. Вирішили вступати за сертифікатами минулих років або не проходити тестування і йти, наприклад, на заочне навчання», — пояснила експерт.
Найпровальнішим у цьому плані стало тестування з російської мови, яке ввели цього року.
«Явка з цього предмета дещо перевищила 60 відсотків. До того ж найвищу відвідуваність показала Івано-Франківська область — 74, а найменшу — Сумська — 46,8 відсотка», — зазначила О. Айвазовська.
Вона також зазначила, що найдисциплінованішими в плані явки на тести були західноукраїнські регіони, а на сході, в Криму та столиці багато хто ЗНО знехтував.