Уночі минулої суботи працівники кількох райвідділів внутрішніх справ, близько 200 співробітників міліції з Чернігова збилися з ніг, шукаючи дворічного хлопчика, який зник напередодні увечері в Носівському районі. Молода родина з дитиною приїхала на станцію «Дослідна», де мешкала у призалізничному населеному пункті їхня матір, щоб допомогти останній по господарству.

Коли дорослі працювали, за Максимком доглядала його тітка, батькова сестра, 14-річна Галя. Дівчинка має певні проблеми зі здоров’ям, пам’яттю, що мало не призвело до трагедії. Хоча дорослі заборонили їй катати племінника на велосипеді, вона, скориставшись їхньою заклопотаністю, усе-таки вирішила увечері провезти малого вулицею.

Як тривала «розважальна екскурсія», ніхто достеменно не знає. Скільки Галя проїхала кілометрів, також невідомо. Повернулася дівчинка сама — вона не змогла пригадати, де залишила Максимка. Щоразу придумувала іншу версію. Ймовірно, хлопчик випав під час прогулянки з багажника, а Галя цього не помітила або щось відволікло її увагу. Надворі темніло, холоднішало, а хлопчик у цей час не знати де залишався лише у футболці, шортиках та капцях. Батьки, безнадійно обійшовши сусідські та віддалені будинки, усі вулиці, опівночі звернулися до Носівського райвідділу внутрішніх справ. За наказом начальника УМВС в Чернігівській області Олександра Михайлика до пошуків було залучено особовий склад міліції Козелецького, Ніжинського та Бобровицького районів, бійці спеціальних підрозділів «Сокіл» та «Беркут», співробітники патрульної служби та ДАІ.

Крім цього, взялися допомогти правоохоронцям рятувальники МНС, співробітники лісового господарства, мисливці. Пошуковці прямували від станції «Дослідна» у різних напрямках.

Зрештою, це призвело до першої вагомої знахідки: рушника, яким був прикритий багажник велосипеда. Його знайшли після сходу сонця за сім кілометрів від станції у лісосмузі. Сюди прибув інспектор-кінолог Ніжинського МВ УМВС лейтенант міліції Олександр Литвин зі службовим собакою. Вівчарка взяла слід і швидко привела групу міліціонерів до малюка. Хлопчик був подряпаний, обкусаний комарами, але живий! Невдовзі він перебував в обіймах батька Руслана та мами Алли.

На знімку: Максимко та його рятівник.

Фото ВЗГ УМВС України в Чернігівській області.