Днями поблизу селища Млинів Рівненської області, де у 1941-му і 1944 роках проходила лінія фронту, громадська організація «Честь і слава» (Київ) організувала реконструкцію подій сімдесятилітньої давності. Зокрема, відтворила те, як у перші дні Великої Вітчизняної тримав удар ворога 90-й прикордонний загін, який охороняв ділянку кордону від села Коритниця Володимир-Волинського району Волині до села Потужицька Вілька Сокальського району Львівщини.
— Проводячи реконструкції історичних боїв, ми прагнемо укріпити пам’ять про минувшину, а також дати змогу людям самим зробити історичну оцінку на основі представленої правди, якою б гіркою вона не була, — розповідає керівник ГО «Честь і слава» Сергій Буря. — Зокрема, у нинішній реконструкції бою першого дня війни, в якому взяли участь 170 членів історичних клубів з Києва, Одеси, Львова, Луцька, Вінниці, Житомира, Запоріжжя, Хмельницького, Дніпропетровська та раритетна техніка воєнних часів, всі прикордонники умовно гинуть. Бо так колись насправді було.
— Я уже вдруге беру участь у такій реконструкції, — каже Анатолій Семенюк із Славути Хмельницької області. — До цього спонукали захоплення історією, а також пам’ять про батька-фронтовика, котрий пішов воювати ще у 1939 році (на фінську війну), а повернувся додому аж у 1947 році. Воював у піхоті, дивом вижив після кількох поранень... Прожив 84 роки і весь час казав мені: «Не дай Боже, синку, тобі понюхати фронтового пороху».
На знімку: реконструкція бою прикордонників з гітлерівцями.
Фото Євгена ЦИМБАЛЮКА.