Досьє «Голосу України»

Станіслав Аржевітін (на знімку) народився 14 червня 1961 року в родині вчителів. Дитячі та шкільні роки минули у селі Колочава на Верховині.

Закінчив Київський інститут народного господарства. Фах — фінанси і кредит. Після армії — у Будбанку СРСР. З 1984-го по 1991 рік — у системі Промінвестбанку. З 1991-го по 2005-й — голова правління акціонерного банку «Ажіо». 1993—2003 роки і з 2006-го очолює раду Асоціації українських банків.

У 2005 — 2006 роках — заступник міністра МНС.

З 2006 р. — народний депутат України. Перший заступник голови парламентського Комітету з питань фінансів і банківської діяльності.

Доктор економічних наук. Заслужений економіст України. Академік Національної академії проблем людини, член-кореспондент Міжнародної кадрової академії, науковий радник Академії екологічних наук.

Очолює Товариство закарпатців у Києві. Член Національної спілки письменників України.

Засновник приватного сільського музейного комплексу просто неба. Cпорудив пам’ятники — Шевченку, Франкові, воїнам-афганцям, заробітчанам... Засновник і видавець газети «Нова Колочава». З дружиною Іриною виховує трьох синів: Павла, Дмитра і Ярослава.

 — Станіславе Михайловичу, нещодавно на сторінках «Голосу України» було опубліковано тезу про те, що ви, як колишній банкір, протягом тривалого часу вкладаєте великі кошти у легендарне опришківське село Колочаву. Такого духовно багатющого села більше не знайдете ніде по обидва боки Карпат, а може, й у всій Європі!..

— За останнє десятиріччя гірська Колочава, незважаючи на наявні на Верховині проблеми, лідирує в багатьох починаннях і стає дедалі відомою в Україні й за рубежем, приваблює туристів з Європи, Америки, Ізраїлю... У селі функціонують десять музеїв.
Події, пов’язані із легендарним опришком Шугаєм, стали всесвітньо відомими завдяки роману чеського письменника Івана Ольбрахта «Микола Шугай розбійник». Нині у Колочаві понад півсотні пам’ятних об’єктів. Торік на День незалежності Колочава збагатилася відразу сімома пам’ятниками. Тут збережено пам’ять про кожну вагому подію, вшановано кожного відомого колочавця. Отож, ревно оберігаючи духовність, прагнемо водночас усіляко примножувати історичну пам’ять. Це вважаю своїм громадянським обов’язком.
— Що вас нині, на 20-му році незалежності, найбільше хвилює в розвитку України?
— На мій погляд, незалежно ким я, чи хтось інший би не був — депутатом, письменником, банкіром.., я насамперед — громадянин своєї країни! Ми всі разом і кожен окремо повинні будувати істинне громадянське суспільство. І тут треба говорити не просто про тривогу, а навіть біль!.. Тривогу і біль з приводу відсутності упродовж багатьох років належних умов для самореалізації, вільного забезпечення мінімальних можливостей більшості співгромадян... Саме цим диктується і системність моєї роботи у Колочаві, адресована людям. Ми повинні бути єдиними і зобов’язані будувати, оновлювати свій український дім. Саме такі переконання мене спонукали на відкриття у Колочаві, чи не першого в Україні, пам’ятника примирення воїнам Другої світової війни. Без забезпечення належного майбутнього своїм дітям, а нині найкращі інтелектуали і найліпші спеціалісти шукають засоби для існування далеко від сімей, за межами Батьківщини, держава повноцінного майбутнього не матиме.
Взяли інтерв’ю Михайло ДЕЛЕГАН, Василь НИТКА.
Міжгірський район
Закарпатської області.
Фото Михайла ДЕЛЕГАНА.
Учора, 14 червня, Станіславу Аржевітіну виповнилося красних 50. До численних поздоровлень із золотим ювілеєм приєднується й «Голос України». З води й роси Вам, ювіляре!