До порядку денного на нинішній пленарний тиждень за пропозиціями депутатських фракцій та парламентських комітетів включено 95 питань, серед них — три, запропоновані Президентом, 26 урядових ініціатив. Два законопроекти — про громадянство та про внесення змін до законодавчих актів у зв’язку з ратифікацією додаткового протоколу до Європейської конвенції про іноземну допомогу в кримінальних справах — внесено як невідкладні. До завершення сесії залишилося два пленарні тижні — нинішній та з 5 по 8 липня. Однак роботу парламенту може бути продовжено.

«Нам треба протягом двох пленарних тижнів визначитися, щоб не залишилося боргів», — сказав В. Литвин. Однак лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов заявив, що уряд пропонує продовжити пленарні засідання парламенту ще на тиждень, щоб завершити розгляд 21 законопроекту, які внесли до парламенту Президент та уряд. Окрім того, за словами О. Єфремова, уряд пропонує вже цього тижня ухвалити проект змін до держбюджету-2011 щодо збільшення фінансування медицини, освіти, шахтарської галузі, розвитку регіонів, щоб з 1 липня закон уже набрав чинності, а також законопроекти про амністію у 2011 році, про перелік об’єктів, які не підлягають приватизації, про особливості передачі в оренду чи концесію об’єктів паливно-енергетичного комплексу, що перебувають у державній власності, про основи соціального захисту інвалідів.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин доручив профільним комітетам підготувати до кінця поточної сесії всі законопроекти, які повернулися до парламенту із президентським вето, щоб депутати встигли їх розглянути. В. Литвин повідомив, що парламентаріям також необхідно визначитися зі спільною україно-польською заявою щодо порозуміння та примирення стосовно історичних волинських подій. За словами Голови Верховної Ради, польська сторона спочатку планувала самостійно ухвалити заяву, приурочену до річниці волинських подій. Однак після консультацій між главами парламентів та за лінією МЗС вирішили ухвалити спільну заяву, щоб уникнути непорозумінь. Комітети у закордонних справах та з питань євроінтеграції Верховної Ради разом із польськими колегами опрацювали проект цього документа, який, за висловом В. Литвина, «має цілком конструктивний характер». Тому глава парламенту попросив керівників фракцій дати змогу депутатам ознайомитися з проектом заяви, провести консультації на рівні комітетів і керівників парламентів України та Польщі, щоб визначитися, в який день два парламенти одночасно ухвалять спільну заяву.

Логіку роботи опозиції, за словами лідера фракції «БЮТ—«Батьківщина» Івана Кириленка, зумовлюватимуть два фактори — у зв’язку з набранням чинності законом про скорочення термінів ознайомлення підсудного з матеріалами кримінальної справи, у Юлії Тимошенко на цьому тижні спливає такий термін. Рішення суду про її арешт не скасовано, тому опозиція налаштована рішуче. 

Фракція «НУ—НС», за словами її лідера Миколи Мартиненка, наполягає, зокрема, на розгляді законопроекту Арсенія Яценюка про особисте голосування депутатів. 

Депутатська група «Реформи заради майбутнього» запропонувала під час години запитань до уряду в п’ятницю заслухати інформацію міністра палива та енергетики Юрія Бойка щодо зростання цін на енергоносії і розвиток енергозберігаючих технологій та енергобезпеки України.

Проекту закону про пенсійну реформу поки що у порядку денному сесії на нинішній тиждень немає.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Інші фото з цієї події шукайте у фотомагазині на сайті www.golos.com.ua.

Андрій Клюєв, Іван Кириленко, Микола Мартиненко.