Cтоличний Національний університет фізичного виховання і спорту України (НУФВСУ) з офіційним візитом відвідала делегація Міжнародного товариства олімпійських істориків (ІSOH). Приводом стало вручення престижної нагороди ІSOH президенту Олімпійської академії України, члену виконкому НОК, завідувачу кафедри історії спортивного та олімпійського руху України   НУФВСУ, професору Марії Булатовій (на знімку).

Під час офіційної зустрічі з керівництвом та викладачами вузу президент ІSOH Девід Воллечинскі наголосив: уперше в історії товариства іменну бронзову нагороду із зображенням першого президента МОК Димитріоса Вікеласа вручають жінці. Це відзначає її великий внесок у розвиток історії Олімпійських ігор та міжнародного олімпійського руху. До слова, Марія Булатова є автором понад трьохсот різноманітних праць та монографій (підручники, енциклопедичні видання з проблематики підготовки спортсменів в олімпійських видах спорту та з історії олімпійського руху).

Під час нагородження вона зізналася: «Я дуже вдячна своїм колегам з Міжнародного товариства олімпійських істориків за таку високу оцінку моєї діяльності. Майже двадцять років тому я вперше поринула у світ історії. І це стало темою мого життя. Одну з останніх своїх робіт я присвятила 100-річчю Першої російської Олімпіади 1913 року, яка відбулась у Києві... Хочу звернутися до нашої талановитої молоді, майбутніх вчених-істориків: Олімпійська академія України вирішила взяти на себе матеріальні витрати щорічного вступного внеску (22 євро) у Міжнародне товариство олімпійських істориків за трьох майбутніх вчених-істориків, обраних на конкурсних засадах».

Для високоповажних гостей було також проведено екскурсію Національним університетом фізичного виховання і спорту. Ознайомили їх, зокрема, з діяльністю Центру олімпійських досліджень і олімпійської освіти, який функціонує у вузі з 1992 року, а 2013-го набув міжнародного статусу. Та чи не найбільше вразив членів міжнародної делегації музей історії університету, де увічнено весь 85-річний славетний шлях закладу. До речі, його вихованці здобули 111 золотих олімпійських медалей та 354 — срібних і бронзових нагород, понад п’ятсот відзнак чемпіонатів світу.

Нині тут одночасно навчаються майже 2400 студентів: паралельно із традиційними спеціальностями (викладачі фізичного виховання і тренери з різних видів спорту) в університеті почали здійснювати підготовку спеціалістів зі спортивної кінезіології, спортивної фізіології, спортивної психології, спортивної медицини, менеджменту та маркетингу в сферах фізичного виховання і спорту.

На завершення ректор НУФВСУ, доктор економічних наук, професор Євгеній Імас провів інавгураційну церемонію з присудження звання почесного доктора НУФВСУ президенту Міжнародного товариства олімпійських істориків Девіду Воллечинскі (на знімку).

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.